Deca
22.10.2019.

Ko preživi napornog dvogodišnjaka preživeće i tinejdžera!

Dvogodišnjaci vole da trčkaraju, da istražuju, da brbljaju ne svom manje-više nerazgovetnom jeziku, a više od svega vole da vam govore NE. Nije neophodno da im postavite pitanje, ne morate ništa da zahtevate, čak ne morate ni da im se obratite - oni uvek imaju spremno NE.
Ako vam se čini da ćete izludeti od njihovog teranja inata, naoružajte se strpljenjem i budite puni razumevanja jer je reč o fazi u kojoj deca razvijaju samostalnost i uče da izražavaju emocije. 

Do četvrte godine malšan uči kako treba da se ponaša "veliko" dete i polako se odriče bebećih privilegija - nošenja pelena, spavanja u krevecu, korišćenja duda i flašica. Za roditelje su to veliki koraci s kojima se teško nose, pa nastavljaju da se ponašaju prema dvogodišnjaku kao da je beba, što može da uspori njegovo sazrevanje i osamostavljivanje.
Zbunjeno dete onda počinje da ispoljava bes u javnosti, da tera inat i da odbija svaku saradnju i poslušnost. Zbog toga, savetuju psiholozi, od dvogodišnjaka ne treba zahtevati mnogo i ne treba ga izlagati situacijama u kojima će izvesno biti nepodnošljivo. Budite realni - malo dete ne može mirno da sedi satima u restoranu ili na dečjoj predstavi, kao što ne može satima da ide za vama iz prodavnice u prodavnicu u šoping centru.
Disciplina je u ovom periodu veoma važna, ali to ne znači da detetu treba ukinuti pravo na izbor u svim prilikama i situacijama. Vi ste odrasli, ne priliči vam da se inatite ako dete reši da obuče žuti duks treći dan za redom ili da doručkuje hleb namazan medom i maslacem čitave nedelje.
Do napada besa dolazi zato što dvogodišnjaci i trogodišnjaci ne umeju dobro da iskažu svoje želje i osećanja, a s druge strane, teško se nose sa svojom nemogućnošću da nešto urade sami. Ovi problemi obično prolaze sami od sebe oko četvrte godine, kada dete uskladi svoje verbalne i motoričke sposobnosti.
Gledajte da, koliko god vam to teško padalo, tokom napada plača i besa zadržite smirenost. Ne disciplinujte ga dok histeriše, ne držite mu predavanja i ne ismevajte ga.
Smireno sačekajte da prođe "oluja", pa mu nakon toga, kada se umiri, objasnite da je njegovo ponašanje nedopustivo, da se njime ništa ne postiže i naučite ga kako da izrazi svoja osećanja i potrebe.  

Ako se napad besa desi u javnosti, ne treba da ga pustite da plače na sav glas i valja se po podu supermarketa. Čučnite i zagrlite ga, a onda ga odvedite na stranu, u auto ili tolalet da se umiri. važno je da ne popustite pred "ucenom". Ukoliko mu samo jednom, u želji da vas ne bruka, kupite ono što je zahtevalo, ono će svaki naredni put kad nešto poželi na isti način pokušati da dobije ili istera ono što je naumilo.
Inače, napadi plača se najčešće dešavaju kada je dete umorno, gladno, nervozno, pospano i kada mu je dosadno, pa bi valjalo da i sebe i njega poštedite dodatnih izazova kada je u ovakvom stanju.
foto: serpadres, motherandbaby.co.uk, mamaebox.com.br

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno