Deca
21.08.2019.

Zakoni se ne bave dovoljno bezbednošću igračaka, to morate vi

Iako su nam usta puna dece i njihove dobrobiti, borbe za njihovo zdravlje, sigurnost i sjajnu budućnost, ne može se reći da postojeći zakoni idu tome u prilog. To se dovoljno vidi i na primeru dečjih igračaka čijom se bezbednošću bavi samo Zakon o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe, a igračke su, složićete se, ipak drugačije od šerpe, oklagije, jastuka ili daske za WC šolju.


Svake godine širom sveta deca završavaju u bolnicama kao hitni slučajevi zbog povreda zadobijenih usled igre. Iako proizvođači svakodnevno na tržište izbacuju nešto novo što „svako dete mora da ima“ i to sa naznakama da je reč o igračkama za određeni uzrast koje ispunjavaju sve zdravstvene i sanitarne standarde, to nije dovoljno. Čime god da se igra, gde god da ste kupili igračku, koliko god sertifikata bilo zalepljeno na nju – morate da motrite na decu.


Evo nekih  smernica kojih treba da se pridržavate kada kupujete igračke:

  • Igračke od tkanine treba da budu otporne na plamen.
  • Punjene igračke treba da budu vodootporne, jer moraj da se peru.
  • Igračke ne smeju da sadrže boju sa olovom.
  • Materijali moraju da budu netoksični.
  • Igračka treba da bude primerena uzrastu deteta, ali dodatno uzmite u obzir temperament, navike i ponašanje mališana kojem je igračka namenjena. Zato čitajte šta piše na etiketi i deklaraciji.
  • Čak i ako mislite da je vaše dete naprednije od vršnjaka, ne kupujte mu igračke namenjene starijima. Godine ispisane na igračkama pokazuju samo faktori sigurnosti, a ne nivo inteligencije ili zrelost dece kojima su namenjene.
  • Ne kupujte preglasne igračke, one mogu da oštete sluh.


Redovno proveravajte igračke kako biste mogli da popravite ili bacite one koje su oštećene i polomljene. Važno je i da se igračke redovno peru prema uputstvu za održavanje, naročito one plišane i punjene, jer su magnet za grinje i prašinu, kao i gumene igračke koje bebe glockaju. Znate, nije štos u tome da dete ima sve što poželi, već da igra bude bezbedna. Da ne bude igračka-plačka.
Foto: naturespath.com, boylecounseling.com, today.com

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • Jeca
    Jeca

    Ja sam igračke za obe devojčice kupovala u Pertiniju i nisam se pokajala. Pored CE oznake većina je imala i niz sertifikata. Cena jeste malo veća, ali mislim da je bolje kupiti jednu takvu, kvalitetnu igračku, nego tri kod Kineza. Igračke su dugotrajne, koristilo ih je nekoliko generacija dece, jer smo ih prosleđivali dalje kada bi ih moje devojčice prerasle.

    27.09.2019. 13:29

Preporučeno