Deca
21.08.2019.

Zakoni se ne bave dovoljno bezbednošću igračaka, to morate vi

Iako su nam usta puna dece i njihove dobrobiti, borbe za njihovo zdravlje, sigurnost i sjajnu budućnost, ne može se reći da postojeći zakoni idu tome u prilog. To se dovoljno vidi i na primeru dečjih igračaka čijom se bezbednošću bavi samo Zakon o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe, a igračke su, složićete se, ipak drugačije od šerpe, oklagije, jastuka ili daske za WC šolju.


Svake godine širom sveta deca završavaju u bolnicama kao hitni slučajevi zbog povreda zadobijenih usled igre. Iako proizvođači svakodnevno na tržište izbacuju nešto novo što „svako dete mora da ima“ i to sa naznakama da je reč o igračkama za određeni uzrast koje ispunjavaju sve zdravstvene i sanitarne standarde, to nije dovoljno. Čime god da se igra, gde god da ste kupili igračku, koliko god sertifikata bilo zalepljeno na nju – morate da motrite na decu.


Evo nekih  smernica kojih treba da se pridržavate kada kupujete igračke:

  • Igračke od tkanine treba da budu otporne na plamen.
  • Punjene igračke treba da budu vodootporne, jer moraj da se peru.
  • Igračke ne smeju da sadrže boju sa olovom.
  • Materijali moraju da budu netoksični.
  • Igračka treba da bude primerena uzrastu deteta, ali dodatno uzmite u obzir temperament, navike i ponašanje mališana kojem je igračka namenjena. Zato čitajte šta piše na etiketi i deklaraciji.
  • Čak i ako mislite da je vaše dete naprednije od vršnjaka, ne kupujte mu igračke namenjene starijima. Godine ispisane na igračkama pokazuju samo faktori sigurnosti, a ne nivo inteligencije ili zrelost dece kojima su namenjene.
  • Ne kupujte preglasne igračke, one mogu da oštete sluh.


Redovno proveravajte igračke kako biste mogli da popravite ili bacite one koje su oštećene i polomljene. Važno je i da se igračke redovno peru prema uputstvu za održavanje, naročito one plišane i punjene, jer su magnet za grinje i prašinu, kao i gumene igračke koje bebe glockaju. Znate, nije štos u tome da dete ima sve što poželi, već da igra bude bezbedna. Da ne bude igračka-plačka.
Foto: naturespath.com, boylecounseling.com, today.com

Ostavi komentar

Preporučeno