Deca
17.06.2019.

Deca će ova tri dana preživeti, ali za roditelje paničare nismo sigurni. Držite se!

Gajili ga od „kilo mesa“, preživeli nicanje zubića i grčeve, upale ušiju, temperature, odrana kolena, čvoruge na glavi i prve simpatije, poslali ga za malu maturu puni ponosa, jer je lepo i veliko, a danas ga s panikom ispraćate na polaganje završnog ispita. Danas treba da preživite srpski, odnosno maternji jezik, sutra matematiku, a prekosutra kombinovani test. Velika je to muka za male maturante, a tek za roditelje paničare...

Psiholozi i nastavnici za vas imaju samo jednu poruku – radite šta znate, samo vašu nervozu ne prenosite na dete. Ma kakav uspeh nosilo iz škole, ma koliko bilo spremno ili nespremno za testove, ne smete da mu pothranjujete strah od neuspeha, pesimizam, ali ni nerealna očekivanja. Neka deca će, a među njima ima i „vukovaca“ sa maksimalističkim očekivanjima, osrednjih i slabih đaka, biti paralisana od straha, a vaše je, ma kako da se osećate, da ga ohrabrite.

Ujutro ga probudite na vreme, spremite mu doručak, podsetite ga da proveri da li je spakovalo đačku knjižicu, olovke i ostali pribor, pa ga sa puno optimizma ispratitite u školu. Važno je da bude naspavano i sito, jer će samo tako moći da se koncentriše na zadatke.
Podsetite ga da ne brza, da pažljivo čita zadatke, da prvo rešava one koji su mu najlakši, ali s dubokom koncentracijom kako nešto ne bi previdelo. Naglasite mu da će se mnogih odgovora setiti čim bude videlo pitanja, da racionalno troši vreme i da nipošto ne izlazi pre kraja ispita ako nije sve završilo.

Kada Ministarstvo prosvete objavi tačne odgovore, ne grdite dete zbog svake greške koju je napravilo i ne stvarajte mu dodatnu tenziju za preostale testove. Posebno treba izbegavati zivkanje ostalih roditelja, upoređivanje broja bodova vašeg deteta sa bodovima druge dece jer mu time, ako je podbacilo, poručujete da su drugi bolji od njega. Umesto toga mu treba reći „Šta je tu je. Bilo bi sjajno da upišeš baš ono što želiš, ali ako ne može, to neće biti smak sveta“.

Vreme između ispita ne treba koristiti za besomučno rešavanje testova i učenje, jer je to kontraproduktivno. Ukoliko je previše uplašeno i nervozno, neka letimično pređe preko gradiva, jer je daleko korisnije da se dobro odmori, opusti i naspava.

Deca su sklona fatalističkim izjavama tipa „Il’ ta škola, il’ nijedna druga“, ali to ne znači da mu treba raspirivati nerealna očekivanja i obećavati mu veze za upis na željeno zanimanje za koje nema dovoljno bodova. Ovo posebno važi za male maturante koji se tokom školovanja nisu potrudili oko ocena i uspeha. Dovoljno je da dete zna da neće ostati neupisano, jer u školama ima više mesta nego kandidata, da je izbor srednje škole važan, ali da suštinski ne mora da mu odredi ostatak školovanja, a ni ostatak života.
Isto važi i za vas! Bez fatalizma, panike i nepotrebne drame...
Foto: internationalcollegecounselors.com, cengage.com, withoutstress.com, couplestraininginstitute.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno