Deca
12.10.2017.

Da ne bude igračka-plačka

Ma koliko gunđali dok se saplićete o dečje igračke, vi zapravo niste ni svesni koliko ih ima u vašoj kući, koliko ih je bilo i koliko će ih tek ući u godinama koje dolaze. Čak i ako ih vi ne kupujete, tu su bake i deke, tetke i teče, i neoženjeni ujka da ispune svaku želju, a samim tim i ono malo kvadrata vašeg stana koje nisu zauzele mece, kuce, autići, kocke, garaže, lutke, lopte, setovi alata, doktorski pribori i ostale mamipare.
A znate li vi uopšte šta kupujete, osim polučasovne sreće vašeg deteta? Znate li uopšte kako se biraju igračke?

Svake godine širom sveta deca završavaju u bolnicama kao hitni slučajevi zbog povreda zadobijenih usled igre. Iako proizvođači iz dana u dan izbacuju na tržište nešto novo što „svako dete mora da ima“ i to sa naznakama da je reč o igračkama za određeni uzrast koje ispunjavaju sve zdravstvene i sanitarne standarde, to nije dovoljno. Čime god da se igra, gde god da ste kupili igračku, koliko god sertifikata bilo zalepljeno na nju – morate da motrite na decu.

No, u svakom slučaju, evo i nekih opštih smernica kojih treba da se pridržavate:

* Igračke od tkanine treba da budu otporne na plamen.
* Punjene igračke treba da budu vodootporne, jer ih treba prati.
* Igračke ne smeju da sadrže boju sa olovom.
* Materijali moraju da budu netoksični.
* Uvek pročitajte šta piše na etiketi, kako biste bili sigurni da je igračka primerena uzrastu deteta, ali dodatno uzmite u obzir temperament, navike i ponašanje mališana kojem je igračka namenjena.
* Čak i ako mislite da je vaše dete naprednije od vršnjaka, ne kupujte mu igračke namenjene starijima. Godine ispisane na igračkama pokazuju samo faktori sigurnosti, a ne nivo inteligencije ili zrlost dece kojima su namenjene.

* Ne kupujte preglasne igračke, one mogu da oštete sluh.
* Redovno proveravajte igračke da biste bili sigurni da nisu oštećene, jer tako postaju potencijalna opasnost.
* Šve što je opštećeno ili polomljeno odmah popravite ili bacite.
* Redovno perite igračke prema uputstvu za održavanje, naročito one plišane i punjene, jer će biti pune grinja i prašine, kao i gumene igračke koje bebe glockaju.

Znate, nije štos u tome da imaju sve, već da igra bude bezbedna. Da ne bude igračka-plačka.

Foto: pixabay, the.sun.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno