Aktuelno
01.09.2023.

Deca mlađa od 14 godina ne smeju da voze električne trotinete

Trotineti za decu su veoma popularni

Moderni su i popularni, rado ih voze deca i stariji, ali novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima reguliše se njihova upotreba.

Od malena voze se trotineti za decu. Ima ih i za one koji su tek prohodali, ali i stariju decu, koja uz njihovu pomoć izvode brojne trikove. Svima prija brzina koju mogu da razviju, vratolomije koje mogu da naprave, takmičenje sa drugarima, koje mogu svakodnevno da realizuju, ali i opuštena vožnja u parkiću. Oni nešto stariji, rado bi vozili i ozbiljnije modele na električni pogon, ali sada ih zakon u tome sprečava.

Električni trotineti samo za starije od 14 godina

Najčešće se voze po trotoarima i ulicama, njima svi smetaju, ali i oni ometaju ostale učesniike u saobraćaju. Novi Zakon sada reguliše njihovu upotrebu pa su za vožnju električnih trotineta predviđene biciklističke staze. Tamo gde ih nema, na raspolaganju je kolovoz, s tim da se strogo mora koristiti deo  uz desnu ivicu. Uz sve to, vozači moraju nositi svetleće prsluke i kacige, ali i imati najmanje 14 godina.

Novina u zakonu - oduzimanje vozila ako se deca voze na mestu koje nije predviđeno za njih

Auto sedišta za decu su dugo u upotrebi i Zakon predviđena da sve do navršene 12 godine deca ne smeju da sede na prednjem sedištu, kao i da moraju koristiti adekvatno sedište za njihov uzrast. I dalje je situacija takva, osim što novi Zakon predviđa i da, usled nepoštovanja ovih pravila, vozaču može biti oduzeto vozilo i to na licu mesta. Takođe, iako je volan dao dete u ruke u toku vožnje, može da se oprosti od automobila, koji u pojedinim situacijama i trajno mu može biti oduzet.

Koliko je važno da poštujemo pravila u saobračaju?

Svakodnevno smo svi učesnici u saobraćaju, kao vozači, biciklisti, pešaci. Ruku na srce, retko ko slepo poštuje sva pravila. Često se ulica pretrčava van obeleženog pešačkog prelaza, mnogi vozači i pešaci prolazi na žuto ili čak crveno svetlo. DNije retkost i da se automobili kreću po trotoaru, baš kao i bicikli. Svakodnevno se prave brojni prekršaji koji se ne sankcionišu. Zakon je tu jasan, ali često se kazne ne primenjuju. Da li će policajac povremeno da zažmuri, nekoga da kazni, drugome oprosti, zavisi od njegove savesti. Svakako, pravila ne treba poštovati zbog eventualnog kažnjavanja već zbog nas samih, naše i bezbednosti naše dece. Imajte to na umu kad god ste na bilo koji način učesnici u saobraćaju.
Vašoj deci ste vi uzor, pa ako propustite vozilo, stanete na pešački prelaz, poštujete saobraćajnu signalizaciju i pravila ponašanja, sigurno je da će i vaša deca poštovati pravila koja važe u saobraćaju, a to je cilj svakog odgovornog roditeljstva.

Foto:marat-mazitov-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Trotineti za trikove 10390080002
Trotinet za trikove Kick Boxer Lineas Lagoon Blue 10390080002
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.400,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Trotineti za trikove 10390090002
Trotinet za trikove Dexter Modern Mint Green 10390090002
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.800,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno