Aktuelno
18.05.2022.

U Srbiji se 19.maj obeležava kao svetski dan donacije humanog mleka

"19. maj  je Svetski dan donacije humanog mleka. Obeležavanjem tog dana mi se zahvaljujemo svim majkama koje su donirale mleko bankama  mleka svuda u svetu, a sa idejom da se pažnja društva usmeri na važnost humanog mleka i dojenja u zemljama širom sveta." istakla je Dr Katarina Lazić, neonatolog Instituta za neonatologiju u Beogradu
   

Banke mleka postoje u svetu gotovo dve decenije

Obeležavanje ovog dana  je počelo u Brazilu 2004.godine i  proširilo se u mnogim zemljama širom sveta. Banke mleka ga  proslavljaju organizovanjem raznih događaja i druženjem sa majkama  donorkama koje  su “zlatne kapi“ svog mleka nesebično poklonile drugim  majkama i njihovim prevremeno rođenim i bolesnim bebama.

U Srbiji banka humanog mleka od 2009.godine     

Prva srpska banka humanog mleka  je osnovana u Institutu za  neonatologiju 2009. godine. Ona  obezbeđuje donorsko mleko deci kojoj  majčino mleko nije dostupno i na taj način im se obezbeđuje  najzdraviji i najprirodniji izvor ishrane.
Banke mleka su neprofitabilne organizacije za prikupljanje,  ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuciju humanog donorskog mleka u  cilju zadovoljenja specifičnih medicinskih potreba primalaca.  Banke  funkcionišu po jasno definisanim standardima (HMBANA, UKAMB). Naša Banka humanog donorskog mleka je opremljena savremenom  
opremom za prikupljanje, obradu, čuvanje i obogaćivanje mleka.
Dr Katarina Lazić poziva što više žena u četvrtak na Tašmajdan: "Institut za neonatologiju obeležava ovaj dan u četvrtak od 10:00  do 11:00h u Tašmajdanskom parku, kada ćemo dodeliti zahvalnice majkama  donorkama mleka. Takođe, kroz druženje i priču naših lekara i  medicinskih sestara pokušaćemo da zainteresujemo što više žena,  sadašnjih i budućih mama, da postanu donorke svog mleka i pomognu  našim malim divovima."
Online magazin decjisajt.rs, organizator besplatnih radionica i festivala dojenja, pridružuje se pozivu i raduje svakom velikom i malom jubileju banke humanog mleka. 

PR teskt: Institut za neonatologiju
foto:Marjonhorn-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Podna Puzzla Školica 24558
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dušeci za krevetac lux medicot, 135/65
Dušek za krevetac - Lux Medicot 135 x 65
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.199,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno