Aktuelno
12.01.2021.

Da li je vaš auto spreman za prevoz dece u zimskim mesecima?

Sa prvim hladnim danima i padom temperature, priprema vozila za zimsku sezonu predstavlja jedan od imperativa sigurne vožnje. Kako bi vožnja bila bezbedna, a vaš automobil pripremljen za putovanja i po nižim temperaturama, ne treba odlagati pripremu za zimsku sezonu i odlazak u servis.

Kako da sprečite neželjene situacije na putu?

Zimska oprema je obavezna za sva vozila u našoj zemlji u periodu od 1. novembra do 1. aprila. Zbog vremenskih uslova, koji nekada umeju da iznenade, vozila u ovom periodu moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, sa minimalnom dubinom šare od 4 mm. Ukoliko imate letnje gume, znajte da one sa prvim padom temperature, iznenadnim snegom ili poledicom, gube svoja svojstva, jer loše prijanjaju na put. Time rizikujete ne samo plaćanje kazne, već i mnogo više – bezbednost na putu i učestvovanje u neželjenim situacijama, koje mogu biti višestruko skuplje.

Važno je da znate da u slučaju da dođe do nezgode na putu koji je pod snegom ili ledom, vozilo koje nema sve četiri zimske gume tretiraće se kao tehnički neispravno. U tom slučaju i vozač i vlasnik vozila dužni su da osiguranju nadoknade svu štetu nastalu u saobraćajnoj nezgodi, dok se kod oštećenja kasko osiguranog vozila, gde je nezgoda nastala usled ovakve tehničke neispravnosti, gubi pravo iz osiguranja.

Redovan pregled guma je takođe potreban kako bi se na vreme otkrila potencijalna mehanička oštećenja. Ne zaboravite da proverite pritisak u gumama, barem jednom mesečno, a koliko ih je potrebno dopunjavati zavisi od automobila koji vozite.

Akumulator je tokom zimske sezone pod značajnim opterećenjem. Izloženost niskim temperaturama, korišćenje svetala, brisača i grejača, razlozi su zašto je potrebno proveriti na vreme stanje akumulatora, te ga eventualno dopuniti.

Tečnost za pranje stakla koju koriste leti zamenite zimskom, koja se u slučaju niskih temperatura neće lediti. Antifriz zimi ima važnu ulogu, jer pored toga što štiti od zaleđivanja tečnosti, štiti vaš automobile i od korozije. Od pribora za put, predlažemo vam da na duža putovanja ne krećete bez lanaca, metlice i grebalice za otklanjanje leda, rukavica i baterijske lampe.

Kako je vaše vozilo tokom zimskog perioda izloženo brojnim rizicima, najsigurniji način da zaštitite sebe i ostale učesnike u saobračaju, ali i vaše vozilo od eventualne nezgode, jeste posedovanje polise auto-kasko osiguranja. Osiguranje vašeg automobila polisom auto-kasko osiguranja Kompanije „Dunav osiguranje“ omogućava vam da nadoknadite štetu na tehnički ispravnom vozilu, bez obzira da li ste akter ili učesnik u neželjenom događaju.
promo tekst
Foto: dunav osiguranje

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno