Aktuelno
02.01.2021.

U prošlom veku deca su vezivala gradonačelnika, sutra će vezivati tate

Da većina dobrih stvari i običaja potiče od žena, pokazuje darivanje dece za Materice, za šta je, veruje se, zaslužna kraljica Marija Karađorđević. Ona je dvadesetih godina prošlog veka pozivala decu iz viđenijih kuća, sirotišta i iz siromašnih porodica na dvor, da je vežu i da dobiju poklon od nje, kako bi je odrešili. Po ugledu na nju, ugledne i bogate beogradske dame počele su da dele poklone siromašnoj deci, na Materice, dve nedelje pred Božić, a onda je u Beogradu zaživeo još jedan običaj – na Očeve su izabrana deca „vezivala“ gradonačelnka.

Sledeći njegov primer, bogati i viđeniji ljudi uveli su običaj da prvu nedelju pred Božić, na Očeve ili Oce, daju izdašne javne poklone, čime su pored učinjenog dobrog dela pokazivali svoj prestiž u društvu. Oni su za taj dan „drešili kesu“ deci iz sirotišta i deci siromašnih komšija, kao i svojoj deci, kupovali lepu novu odeću, delili im i slikali se s njima. Te su fotografije objavljivane po novinama, kako bi služile za ugled i primer, pa se niko nije previše bavio time da li je reč o istinskom dobročinstvu ili pokazivanju prestiža u društvu.

Sto godina kasnije, nema vezivanja van kuće. Sutra, poslednju nedelju pred Božić, deca će, kao i za Materice, morati da spreme kaiševe, kanape, trake i ešarpe kako bi mogla da vežu očeve na spavanju, pre nego što se probudi i ustane. Danas očevi treba da sakriju sve čime bi deca mogla da ih vežu ili da spreme poklone, da bi se odrešili. Ove godine, zbog korone, klinci neće moći da zaređaju po rodbini, kako bi vezali dedu, strica, ujaka, teču... pa će ostati uskraćena za mnoge darove, ali i puno smeha, zagrljaja i lepog raspoloženja.

Zato, drage tate, ako niste stigli pre praznika, danas kupite neki poklončić za vašu decu. Ne opterećujte se ni količinom ni vrednošću, dovoljna je sitnica. Uostalom, simbol Detinjaca, Materica i Očeva, koji prethode pravoslavnom Božiću nije u darivanju već u mirenju čoveka sa Bogom, odvezivanju od veza grehovnih i povezivanje novom ljubavlju za Boga.
Foto: moneywise.com, pediatricsoffranklin.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno