Aktuelno
31.12.2020.

Budite oprezni da vam novogodišnji praznici ne bi preseli

Iako to zvuči potpuno neverovatno, postoji tako mnogo apela koji su, što bi naš narod rekao „Dosadili i Bogu i narodu“ jer se neprekidno ponavljaju, ali je njihov efekat tako mali. Loš je efekat i uvođenja zakonskih odredaba i pooštravanja kaznene politike za prodaju i upotrebu pirotehničkih sredtava, jer petarde, topovski udari i vatrometi pucaju po čitav dan i noć što s prozora stambenih zgrada, što iz dvorišta privatnih kuća, što iz parkova i drugih javnih površina. Opasno za odrasle, za decu još više, potencijalno fatalno za kućne ljubimce, ali koga briga, zar ne?

Mnogo je roditelja koji bezbednost i zdravlje svoje dece čuvaju tako što se protive vakcinaciji i nošenju maski, ali će mnogi od tih istih roditelja toj istoj deci kupiti peratde i upaljač i pustiti ih da se zabavljaju. Prst na ruci manje-više, koga briga? Prskalice i šibice ostavljene na dohvat ruke detetu od pet godina, upaljenje sveće na stočiću na koji mogu da skoče i pas i mačka, kineske lampice koje žmirkaju po celu noć u dečjoj sobi iako su uključene u tri puta popravljan i izolir trakom lepljen produžni kabal sa pijačne tezge.
Pa šta mi zapravo znamo o bezbednosti? Treba li u danima poput ovih prazničnih, kad smo svi opušteniji, zapravo biti oprezniji nego inače?

Da... To je način da, uz preduzimanje svih epidemioloških mera, što je deo druge priče, doček nove godine učinimo bezbednim i da, koliko je u našoj moći, predupredimo nezgode i nesreće. Iako većina nas opasnost prvenstveno povezuje sa petardama, ništa manji rizik ne nosi neadekvatna upotreba svetlećih lampica, mirišljavih sveća i prskalica. I sama jelka, koju svi mi doživljavamo kao potpuno bezopasan dekor novogodišnje noći, može da naškodi deci, našim ljubimcima, pa i nama samima. Ako se jelka, bilo da je prava ili veštačka, sruši na bebu ili malo dete, može da ga povredi, ali i da, što je još gore, izazove strah i upropasti vam slavlje.

Opasnost preti i od lomljivih ukrasa, ako se raspu po podu, pa ih izbegavajte dok deca ne porastu. Dotle možete da koristite one bezopasne – plastične, papirne, drvene, pa čak i one od testa, ali jelku svakako držite van domašaja male dece i kućnih ljubimaca. Ili je podignite na komodu ili stočić, ili je „zagradite“ foteljom ili nekim drugim komadom nameštaja, da niko ne može da joj priđe, da je gurne ili povuče na sebe. Ove mere opreza će vam u većini slučajeva biti dovoljne da sačuvate jelku od dece i pasa, i obratno, ali ćete, ukoliko imati mačku, morati da pokažete malo više domišljatosti jer njima prepreke ništa ne znače.

 Jelka, srećom, nije zapaljiva, ali zato svetleće lampice, sveće i prskalice mogu da izazovu požar širih razmera ukoliko dođu u dodir sa lako zapaljivim materijalima. Evo nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate, kako biste novogodišnje praznike proveli bez briga.

 Zaboravite na petarde i vatromete!!!!
 Električne svetleće lampice ne kupujte na ulici, jer ne znate ni odakle su, ni da li su testirane, ni kakav im je kvalitet. U najmanju ruku može da vam se desi da ne rade, a vi nećete imati kome da se požalite. Ovi prozvodi nemaju potvrdu o bezbednosti jer, kada se prodaju „na crno“, a njihovu ispravnost niko ne kontroliše.
 Ne unosite električne ukrase i sveće u dečje sobe. I nikada ih ne kačite na metalne predmete.
 Kad napuštate kuću ili krećete na spavanje, obavezno pogasite sve svetleće lampice, ali tako što ćete ih isključiti iz struje, a ne na prekidač.
 Posle skidanja ukrasa, smotajte ih pažljivo, pazeći da se žice ne savijaju suviše ili ne iskidaju. Čuvajte ove ukrase na suvom mestu, dobro upakovane.
 Lampice bacite ako je deo kabla oštećen ili pokidan. Njihova upotreba nije bezbedna.
 Ni slučajno nemojte da ostavite upaljene mirišljave sveće pred odlazak na spavanje. Nikad ne znate šta može da se desi, naročito ako su deo nekog aranžmana od grančica jelke.
 Deci nikada, ali nikada nemojte da dajete da pale prskalice bez nadzora. Niti možete da budete sigurni u kvalitet prskalica, niti možete da garantujete da se dete neće uplašiti i baciti prskalicu na krevet, tepih, zavesu...
Foto:

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno