Aktuelno
25.12.2020.

Ako želite da vam se deca lepo ponašaju, obratite se Deda Mrazu

Sutra počinje vikend, a onda sledi odbrojavanje do 31. decembra. Mi odrasli ga iščekujemo s nestrpljenjem, da konačno otpratimo ovu 2020, a deca ga, prirodno, iščekuju zbog poklona i Deda Mraza, ako još u njega veruju. A to verovanje je, inače, jako dobro i korisno kako za decu, tako i za roditelje. Za decu je važno da imaju svoje junake, a Deda je svakako jedan od njih, da veruju u bajke, da se raduju novogodišnjim praznicima. Međutim, i za roditelje je važno da imaju dragocenog saveznika kakav je dobri dekica sa Sevrnog pola.
Ako ne verujete nama, običnim, ali iskusnim roditeljima koji su davno prošli kroz ono kroz šta vi danas prolazite, poverujte Džordžu Kluniju.

Čuveni Holivudski glumac, koji je postao otac sa 55 godina, ispričao je u emisiji „The Late Show with Stephen Colbert“ kako mu Deda Mraz pomaže kada treba doskočiti njegovim trogodišnjim blizancima Eli i Aleksandru.
– Smislio sam način na koji ću ih naterati da se lepo ponašaju za vreme božićnih praznika. Kada se ujutru probude, a spavaju u istoj sobi, nakon nekog vremena počinju da se svađaju, prepucavaju i raspravljaju, ja stanem pred vrata i kažem „O, zdravo, Deda Mraze“, kako si šta radiš... I onda se, kao, silno ispričam s njim koji je došao da proveri da li su klinci dobri i da li su zaslužili poklone – ispričao je Kluni.

Svestan je, priznaje, da je reč o podvali i prevari, ali on i njegova supruga Amal smatraju da su bele laži ponekad dozvoljene i prihvatljive, jer se Eli i Aleks ponašaju neverovatno lepo i pristojno.
– Nema svađe, cike, vriske ni tenzije koju, normalno, niko ne voli, a posebno ne u vreme praznika. Osim toga, nije loše da deca shvate da se pokloni zaslužuju lepim ponašanjem i da se ne podrazumeva da će dobiti sve što požele – smatra ovaj poznati tata iz Holivuda.
Da su bele laži veoma korisne, smatra i Natalija Simeunović iz Beograda, majka dve srednjoškolke koje su u Deda Mraza „verovale do 12 godine“, jer su u njenoj firmi do tog uzrasta delili paketiće.
I to veoma vredne i bogate!

– Kod nas je Deda Mraz imao svoje pomoćnike, golubove špijune koji su mu referisali da li su bile dobre. Oni svakodnevno i dan danas sleću na sims našeg kuhinjskog prozora na 14. spratu, jer im redovno ostavljamo mrvice, a pred novogodišnje praznike smo im pojačavali sledovanja, da navraćaju što češće. Stariju ćerku Lenu smo kada je imala dve godine ubedili da gulapčići, kako ih je zvala, nadziru da li je sve pojela, da li je oprala zubiće, da li je pokupila igračke i da sve to prenose Deda Mrazu. Ona je, mukica, redovno dizala prazne tanjire ka prozoru, da je golubovi pohvale, smeškala im se, da vide čiste zube, a umela je i da im se obrati na ulici, da im kaže da je bila dobra u vrtiću. Mlađoj ćerki Kaji ništa nismo morali da govorimo, sestra joj je sve objasnila. Danas obe ovu priču "prodaju" klincima mog brata koji umeju da budu baš naporni – podelila je s nama svoju tajnu Natalija i kroz smeh dodala da joj je danas daleko teže da ubedi ćerke da budu saradljive.

Ako niste izraziti protivnik ovakvih sitnih podvala, iskoristite jedan od ova dva trika da obezbedite sebi malo mira i tišine tokom vikenda ili makar nekoliko sati bez dečjih čarki i prepirki. Ukoliko su vaši klinci tvrd orah, ako su nepoverljivi i sumnjičavi, nađite nekog rođaka, kolegu ili prijatelja koji bi, uz dobar kostim, umeo dobro da se uživi u ulogu Deda Mraza i nek im se javi video-pozivom. Nek se lepo isćaska s njima, nek pomene poneki prestup, nepojeden ručak, poneku neprimerenu reč, višak slatkiša i nepokupljene igračke, a onda može i da izvuče od njih šta očekuju ispod jelke. Mogućnosti je mnogo, na vama je samo da izaberete.
I još nešto... Svim roditeljima koji misle da nije u redu služiti se ovakvim prevarama moramo da priznamo da su pravu, ali ovo nije tekst za njih. Oni su davno rekli deci da Deda Mraz ne postoji!
Foto: unsplash, pixabay, glasgowlive.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno