Aktuelno
21.11.2020.

U vreme korone krsna slava se obeležava u krugu porodice

Kada smo proletos slavili Uskrs u svojim domovima, u krugu najuže porodice, bez rođaka i prijatelja, bez odlaska u crkvu i bez pričešća, nadali smo se da će epidemija brzo proći i da ćemo se brzo vratiti našim normalnim životima. Nadali smo se da ćemo slaviti rođendane, polaske u školu, petice u đačkoj knjižici, da ćemo spremati i dočekivati goste za krsnu slavu, da ćemo odlaziti kod najbližih i najdražih na njihove slave, da ćemo s bakama i dekama lomiti slavski kolač, ali ništa od toga.

Pandemija se zahuktava, slave ćemo obeležavati, ali u svojim domovima, bez gostiju, a ni mi nećemo ići u goste. Danas je Aranđelovdan, Sabor Svetog arhangela Mihaila, slava velikog broja srpskih porodica. Lane su se mnogi spremali da dočekaju goste, drugi su se spremali da idu u goste, a ove godine moramo drugačije. Ove godine ćemo Aranđelovdan, i Mratindan, i Svetog Alimpija, a Svetog Nikolu i sve ostaje slave koje slede u mesecima koji dolaze, proslavljati u krugu najuže porodice. Tako je najbolje za sve, jer samo tako možemo da sačuvamo svoje zdravlje, zdravlje najbližih, zdravlje bake i deka.

Slavu spremite kao i inače. Spremite žito i kolač, pripremite ručak, onakav kakav najviše volite, napravite i nešto slatko, postavite slavsku tpezu, upalite sveću i okupite ukućane. Obucite se svečano, prelomite kolač i uživajte u porodičnom ručku. Pozovite rođače i prijatelje koji takođe slave i čestitajte im. Podsetite decu da obavezno pozovu bake i deke, ako oni slave, najbolje preko video poziva, i da im čestitaju. Ako imate veliku familiju ili veliki krug prijatelja s kojima biste inače slavili, možete da instalirate i neku od aplikacija za grupne razgovore, pa ćaskajte kao da ste zajedno.

Nemojte da vas zavara to što se dobro osećate, to što deca nemaju nikakve tegobe, jer baš to, asimptomatski tok bolesti, čini ovaj koronavirus tako opasnim. Posebno je važno da se ovih dana, kada dramatično raste broj zaraženih, broj hospitalizovanih pacijenata i broj najtežih bolesnika, ne izlažete bake i deke riziku. Čuvajte ih tako što im nećete ići u goste i tako što ih nećete zvati u goste. Znamo da se oni vama i vašoj deci najviše raduju, ali biće dana za slavlja, samo treba da sačuvamo zdravlja i živote.
Foto: npr.org. netsanity.net, workingmomsagainstguilt.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno