Aktuelno
17.11.2020.

Sećate li se Drine i Une? Pogledajte koliko su porasle za godinu dana

Da mama Gordana nije stpljiva, uporna i dovitljiva, teško da bi Una i Drina Vučinić, dve opasne šmizle imale neku zajedničku sliku, a da nisu vezane u kolicima ili stolicama za hranjenje. Trenutno su neuhvatljive i nezaustavljive, brbljive, vesele, nasmejane i preslatke, naročito kad rade nešto što ne treba, a u poslednje vreme rade samo to. Iako je slede, imitiraju i kopiraju u svemu, nestašlucima su uveliko nadmašile stariju sestru Srnu koja u januaru puni tri godine.
„Opasna je to banda. Organizovana kriminalna banda“, pričaju kroz smeh mama Goca i tata Časlav.

– Otkad su prohodale, sa 13 meseci jurim za njima po čitav dan. Svuda ih ima, svuda stižu, još ih samo s plafona nisam skidala. A kao da su se juče rodile... Sećam se kako su bile majušne kad su mi ih doneli tog 4. jula prošle godine. Dve mrvice od po nepuna dva kilograma. Malene nožice, malene ručice, mali nosići, sve malo. Odmah su ih prebacili u Institut za neonatologiju. Iako su samostalno disale, iako su im creva normalno radila, zbog male težine i rizika kojem je izložena svaka prevremeno rođena beba, u inkubatorima su provele mesec dana – priseća se Gordana.

Ona i suprug su ih svakodnevno obilazili, provodili po nekoliko sati s njima i držali ih na grudima po sistemu „koža na kožu“. Brzo su počele i da sisaju, pa su ih posle samo mesec dana poslali kući.

– Iako su prevremeno rođene, nisu bile mnogo sitne. Meni najmanje na svetu, a u odnosu na većinu beba na Institutu za neonatologiju pravi džinovi. Lepo su ih tamo negovali, divno su brinuli o njima, pa su brzo stigle vršnjake. U svemu su napredovale istom brzinom i istom dinamikom kao njihovi vršnjaci rođeni u terminu, a po nestašlucima i brbljivosti su ih prevazišli – setno priča ova mlada mama.

Drina danas ima 11, a Una 10 kilograma, trče, jurcaju, brbljaju po čitav dan. Sve ponavljaju, kao papagaji, a vole i da pevaju. Drina peva, Una đuska, a Srna ih predvodi, pa je u domu Vučinića-Pejovića uglavnom veselo.
– Obe su maze, ne zna se koja je veća. Obe žele mamu samo za sebe. Maze i jedna drugu, naročito kad jedna plače, ali umeju opasno da se posvađaju i počupaju! Na skoro svakoj slici imaju po neku modricu ili ogrebotinu nastalu zbog igračaka. Drina je malo jača, pa se Una češće žali mami i tati, ali obe umeju da budu baš „opasne divljakuše“ – uključuje se u razgovor tata Časlav koji je očaran svojim princezama.

One će danas Međunarodni dan prevremeno rođene dece s mamom obeležiti u Kikindi, gde se nalaze u poseti baki i deki, a dogodine će 17. novembar, veliki praznik najmanjih beba, proslaviti velikom žurkom.
Foto: privatna arhiva

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno