Aktuelno
03.08.2020.

Poštujte ova pravila i slobodno vodite decu na bazene i jezera

Taman kad pomislimo da će nam neke nove informacije o koronavirusu makar malo olakšati život u ovim vrelim letnjim danima, ispostavi se da će nas optimističke vesti mnogo koštati. Koliko će to biti, videćemo, kažu nadležni, za koji dan, a za sve je kriv dokaz da se kovid-19 ne širi putem „rekreativnih voda“, naročito ako je reč o bazenima i drugim estima u kojima se voda dezinfikuje hlorom i drugim hemikalijama.
Pa u čemu je onda problem zapitaćete se!
U nepoštovanju distance, tvrde lekari!

– Pravilno održavana voda u bazenu neće biti izvor širenja virusa. Hlor koji se nalazi u njemu prilično brzo će deaktivirati virus – kaže imunolog dr Erin Bromage i dodaje da je fizička distanca od najmanje dva metra u osnosu na ljude s kojima ne živimo i na plaži, kraj bazena, i u vodi, najvažnija mera prevencije.
Pored toga, dodaje doktor, važno je redovno prati ruke sapunom ili sredstvima za dezinfekciju, posebno nakon odlaska u toalet, kašljanja, kijanja, brisanja nosa...
– Ako vam topla voda i sapun nisu dostupni, a najverovatnije da nisu, koristite sredstva za dezinfekciju koja sadrže najmanje 60% alkohola.

Plivanje i druge zabavne aktivnosti u vodi dobre su i za fizičko i mentalno zdravlje odraslih, a naročito dece koja još od polovine marta žive pod stalnom tenzijom i strahom od nevidljivog neprijatelja, u neprirodnom okruženju, u stvarnom i latentnom vanrednom stanju, s odraslima koji deluju preterano zabrinuto, sa pričama o bolesti, lečenju, smrti, gubitku posla, sumornim vestima, a od skoro i sa maskama. Preveliko je to breme za nejaka dečja pleća, pa je razumljivo zašto roditelji traže svaki način da ih razonode, uključujući i odlazak na brčkanje.

– Boravak na bazenu i sama voda, prema poslednjim relevantnim istraživanjima, ne predstavljaju rizik za prenošenje virusa. Za širenje zaraze neophodan je fizički kontakt sa kovid pozitivno osobom, bilo da ima simptome ili da ih nema. Od korone nas i u ovom slučaju štiti distanca – rekla je prošle nedelje dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.
I ona, ali i dr Predrag Kon, drugi član Štaba, i dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, naglasili su više puta da na bazen ne treba da ide niko ko je bolestan, pozitivno testiran, ni oni koji su nedavno bili izloženi kovidu-19.

Niko ne očekuje da se na bazenu ili na plaži nosi maska, ali bi svako prvenstveno zbog sebe, svoje porodice i svojih bližnjih, morao da vodi računa o distanci i higijeni. Ako je plaža puna, okrenite se i dođite drugi put. Nema razloga da zarad kratkotrajnog zadovoljstva, pa čak ni po cenu dečje sreće zbog uživanja u brčkanju, dovedete bilo kog člana porodice, komšiju ili kolegu s posla u životnu opasnost.
Znate, nema razloga da na teži način učimo zašto je važno da poštujemo pravila, a kazna i bolest su najgore lekcije.
Foto: nytimes.com, pixabay, wjla.com, redtri.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno