Aktuelno
30.07.2020.

Otkrivamo vam kako da ih na igralištima zaštitite od korone

Iako su mnoge porodice prethodna leta provodile u tržnim centrima, jer su klimatizovani i imaju brojne sadržaje, uključujući i brze obroke koje deca vole, trenutno ih izbegavaju zbog korone. Višečasovno tumaranje po radnjama, ćaskanje s prijateljima, kafenisanje i selfiranje više nije bezbedno, pa su dečja igrališta i parkovi ponovo postali popularni među roditeljima male dece. Njihova osnovna prednost je što nude veću širinu od svakog zatvorenog prostora, ali muka je objasniti klincima da treba da se drže što dalje jedni od drugih i da ne smeju da pipaju lice.


Uprkos brojnim istraživanjima i „istraživanjima“, nije utvrđeno koliko dugo koronavirus može da živi na plastičnim i metalnim delovima igrališta koje svakodnevno ispipaju stotine malih, a često i prljavih ručica. Zato se, zarad sopstvenog mira, ponašajte kao da je svaka sprava za igru kontaminirana, To ne znači da treba da ih sterilišete i dezinfikujete, mada neće da škodi ako naprskate alkoholom rukohvat klackalice ili lanac ljuljaške, već da zaista pazite da dete ne gura ruke u usta, nos, da ne trlja oči...


A kada smo već kod ruku, izvesno je da će one kad izađete s detetom u park ili na igralište teško ostati čiste. Ako ste i do sada nosili sa sobom vlažne maramice, sada imate razlog više da kupite još koje pakovanje. Naime, tvrde britanski pedijatri, dezinfekciona sredstva, ako ih nanosite deci na ruke zbog koronavirusa, nisu delotvorna kada se prskaju na prljavu kožu – od peska, soka, sladoleda, pseće dlake... Zato obavezno pre primene sredstva za dezinfekciju operite detetu ruke na česmi, vodom iz flašice ili dobro istrljajte vlažnim maramicama. Nemojte da računate da će mu ruke posle ovoga biti potpuno čiste i zato nemojte da mu dajete da njima pipa kesiće, bombone ili neke druge grickalice.


Iako je Svetska zdravstvena organizacija dugo odbijala da preporuči nošenje maski, od nedavno se zna da one u velikoj meri i u značajnom procentu doprinose sprečavanju širenja virusa. Nošenje maski na otvorenom kod nas se preporučuje samo ukoliko nije moguće držati distancu od metar i po, što je u slučaju dece nerealno očekivati, ali valja pokušavati. Međutim, kako deca nisu primarni nosioci i prenosioci bolesti, odrasli koji ih nadgledaju, mame i tate, bake i deke, treba da budu oprezni da se drže dalje od drugih ljudi, drugih majki i očeva, drugih baka i deka i da obavezno nose maske.


Iako su sve ove mere zajedno prilično delotvorne, ne zaboravite onu najočigledniju i najlogičniju, koju često smetnemo sa uma –  ako je igralište prepuno, zaobiđite ga u širokom luku i dođite u neko drugo doba, kada je gužva manja.
Foto: bbcnews.com, derbytelegraph.co.uk, momcollective.com, chicagoparent.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno