Aktuelno
13.07.2020.

Komarci su ove godine dosadniji no inače. Grizu bez milosti!

Iz godine u godinu ređaju se razne teorije o tome koga komarci najviše i najslađe grizu, a uporno se zaboravlja da svako od nas kako-tako može da izađe s njima na kraj i da samo bebe i deca ne umeju i ne mogu da se odbrane, što ih čini lakim metama. Većina njih neće ni registrovati da im ove gadne napasti piju krv iz bucmastih obraščića, mekanih krofnastih ručica i nožica, ali će ih zato svrab dugo mučiti. Kod mališana koji su posebno osetljivi, osim svraba i crvenila, javiće se i otoci nalik kvrgama, a to ume i da boli. Iako nije reč o opasnim tegobama, bolje je izbeći ih i zaštititi decu od komaraca, ali i od komplikacija.

Manji i malobrojni ujedi su ovih dana veoma retki jer komaraca, čini se, ima više nego ikad. Vremenske prilike su išle u prilog njihovom raznožavanju, a suzbijanje je retko i neefikasno. No, ako spadate u srećnike čiju decu komarci zaobilaze, onda je sve OK, ali ako vaši mališani nakon šetnje izgledaju kao žrtve boks-meča (zatvoreni kapci), ili neke kožne bolesti (brojni upaljeni ujedi), pitajte pedijatra da li treba da započnete terapiju antihistaminicima. Oni ublažavaju svrab i otok, i smanjuju rizik od infekcija, ako dete noktima raščeše mesta ujeda, a ako do toga ipak dođe, koriste se antibiotske masti.

Iz svega ovoga, ali i iz vlastitog iskustva, znate da je najbolje da sprečite da komarci izgrizu i vas i decu. Evo šta treba da činite:
• Izbegavanje mesta na kojima se ovi insekti legu i roje (šume, reke i ritovi).
• Izbegavajte boravak na otvorenom u sumrak i u zoru jer su komarci tada najaktivniji.
• Nanosite repelente na otkrivene delove tela prilikom boravka na otvorenom.
• Nosite odeću koja pokriva noge i ruke. Odeća treba da bude komotna, jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odeću. Ovo važi i za vas, a naročito za decu.
• Na prozore postavite zaštitnu mreže protiv komaraca. Ako imate bebu, mrežicu stavite i na kolica.
• U zatvorenom prostoru koristite električne aparate za uništavanje komaraca.
• Redovno praznite podmetače od saksija, kante, burad i limenke, odbačene gume i druge predmete u kojima se sakuplja voda.
• Boravite u klimatizovanim prostorima.
Foto: smartparents.sg, firstcry.com, synergy2ms.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno