Aktuelno
16.04.2020.

Kupovina u doba korone ima svoja pravila koja isključuju decu

Od kako nam je zbog vanrednog stanja ograničeno kretanje, kupovina osnovnih životnih namirnica pretvorila se u ozbiljan posao koji zahteva punu koncentraciju, mnogo strpljenja i zavidnu kondiciju. Čeka se u redovima, ulazi se po odobrenju čuvara ili prodavaca, a onda se kupovina obavlja brzo, što brže, bez približavanja ostalim mušterijama. U tim redovima često ima i dece iako im tamo, jasno je, nije mesto, osim ako mama ili tata baš nemaju nikakvo drugo rešenje do da ih povedu sa sobom.


Deci, imala masku ili ne, reći će vam svaki lekar, nikako nije mesto u zatvorenom prostoru kroz koji cirkuliše veliki broj ljudi, na mestima gde mogu da dodiruju površine i artikle koji su potencijalno kontaminirani novim koronavirusom, niti im je mesto među ljudima koji možda imaju Kovid-19. To bi i bez svakodnevnih apela lekara i poruka „Ostani kod kuće“ trebalo da zna svaki čovek, a posebno svaki roditelj, jer ovde nema mesta za teoriju „Neće se to nama desiti“, ali nije tako. Nažalost, nekim roditeljima još nije jasno s čim se suočavamo i koliko je koronavirus opasan.

Ali, čak i kada bismo problem mogli da svedemo na rečenicu „Njihovo dete, njihova briga“, došli bismo do toga da ovo nije trenutak kada sme da se žmuri na neprihvatljivo ponašanje. Zato smo rešili da neodgovornim roditeljima, koji su srećom ipak u manjini, pošaljemo jasnu poruku u ime svih brižnih građana, svih nas koji se ponašamo onako kako situacija nalaže i kako lekari savetuju.
Pod jedan, ne koristite decu da biste u radnju ušli preko reda, jer ne znate da li u redu stoji neka mama koja je ostavila decu samu kod kuće kako bi obavila kupovinu za svoju porodicu, stare roditelje koji žive na drugom kraju grada i još troje penzionera iz komšiluka. Njoj stajanje u redu teže pada nego vama, pa nemojte da ulazite pre nje.


Drugo, ne koristite decu da biste imali prednost na kasi, ni u maloj prodavnici iz kraja, ni u supermarketu, ni u hipermarketu, naročito ako ste došli da kupite pivo, cigarete i čokoladicu. Treće, ne ponašajte se kao u „mirnodopskim uslovima“. Ako već niste svesni toga da boravak u prodavnici treba da traje što kraće, jer je opasan za vaše dete koje pipka korpe, kolica, rafove sa grickalicama, vrata frižidera sa sladoledom i ko zna šta sve još, ubrzajte se zbog drugih. Znate, možda vama ne smeta što vam dete histeriše i odbija da izađe iz prodavnice dok mu ne kupite „ovo“ i „ovo“ i „samo još ovo“, ali izvesno smeta ljudima iz reda koji ne mogu da uđu u radnju dok je vi ne napustite.

Znate, postoje okolnosti koje bi, kao one strašne poplave koje su nas pogodile 2014, trebalo da nas mobilišu, ujedine i izvuku ono najbolje iz nas. Ova pandemija je prilika za to, ali je izgleda ne koristimo na pravi način. Hajde da budemo malo bolji ljudi, malo bolji roditelji, malo bolje komšije, malo bolji kupci, malo bolji sugrađani, a ne licemeri koji jedno govore, a drugo rade, licemeri koji imaju jedan kriterijum za sebe, a drugi za sve ostale.
Hajde da budemo bolji i hajde da ostanemo kod kuće dok ovo ne prođe. A proći će.
Foto: Dečji sajt/privatna arhiva

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno