Aktuelno
31.01.2020.

Svaki dan treba da bude dan borbe protiv duvanskog dima

Danas je Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima i svi će vam govoriti kako pušenje deluje na vas, a mi ćemo vam objasniti kako utiče na decu. Možda će vas to motivisati da zgužvate paklicu i počnete da dišete punim plućima. Duvanski dim sadrži oko 4.000 hemikalija, a više od 50 njih izaziva rak. Za decu je pogubno ne samo pasivno pušenje, odnosno boravak u prostoriji ispunjenoj duvanskim dimom, već i boravak u prostoru u kojem se puši jer se toksini zadržavaju u zidovima, meblu, zavesama, na pločastom nameštaju. Smatra se da dete čiji roditelji puše u njegovom prisustvu i samo godišnje „popuši“ između 30 i 150 cigareta godišnje.


Dečja pluća su slabije razvijena i osetljivija na spoljašnje nadražaje od pluća odraslih. Osim kašlja i problema sa disanjem, duvanski dim kod dece izaziva glavobolju, iritaciju oka, bolove u grlu, promuklost, zapušen nos, bolesti srca. Organizam dece u čijem se prisustvu puši pati, loše se snabdeva kiseonikom, što se odražava na rad svih organa, a uz to slabi imunitet. Najugroženije su, prirodno, bebe kod kojih se višestruko uvećava rizik od respiratornih infekcija, bronhitisa, upale pluća i srednjeg uha, astme i usporenog rasta i razvoja...


Nažalost, većina dece iz pušačkih porodica i sama propuši što je, verovatno, posledica zavisnosti formirane još u najranijem uzrastu, zbog čega deca nipošto ne smeju da budu izložena duvanskom dimu. Dok ne prestanete da pušite, to treba da radite napolju ili na terasi, nikada dok su deca u istoj prostoriji, a naročito ne u njihovim sobama ili u automobilu. Zamolite prijatelje i rođake da se pridržavaju ovog pravila i ne vodite decu na mesta gde se puši. Kuću redovno provetravajte, čistite i perite nameštaj, tepihe, zavese i igračke, praznite i sklanjajte pepeljare, i što pre prestanite da pušite.

Lakše je nego što možete da zamislite. Poslušajte bivšeg pušača koji će naredne nedelje proslaviti dva meseca bez cigareta.
Foto: behance.net, hindustantimes.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno