Aktuelno
07.01.2020.

Koliko varnica toliko sreće, koliko varnica toliko zdravlja i parica...

„Mir božji, Hristos se rodi!“, ovim rečima se danas i naredna dva dana svi pozdravljamo i čestitamo jedni drugima Božić. Naročito je važno da naučite decu da ovako čestitaju praznik bakama, dekama, komšijama, kumovima ili prijateljima kojima prvi ulaze u kuću kao položajnici. Simbolički, položajnik predstavlja tri mudraca koji su pratili zvezdu sa Istoka i koji su Hrista na rođenju darovali tamjanom, zlatom i mirisom, a u praksi je najčešće reč o detetu koje treba kući i njenim ukućanima da obezbedi zdravlje, sreću, blagostanje i mir.


Kad uđe u kuću gde ga očekuju, položajnik uzima grančicu od badnjaka i pali je na na upaljenoj sveći, koja simboliše ognjište, i izgovara „Koliko varnica toliko srećica, koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko zdravlja, petica, ovčica (ili bilo čega drugog što je članovima te porodice posebno bitno). On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže „Amin, Bože, daj!“, a nakon toga, domaćica ga daruje unapred spremljenim poklonom.

Veruje se da će porodica zahvaljujući tome biti zdrava i radosna tokom cele godine, mada se danas sve češće preskače džaranje „vatre“. Takođe, veruje se da na Božić treba započinjati poslove ili se hvatati u koštac sa onim obavezama koje su vas do tada mučile, kako bi ove godine lepo tekle, bez muke. Isto važi i za decu, pa vi vidite šta ćete da im ponudite - sređivanje igračaka, matematiku, čitanje lektire...
Foto: shutterstock

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno