Zdrava ishrana
12.02.2014.

Sklonite čips od dece!

Uprkos činjenici o štetnim efektima čipsa, trećina odraslih svakodnevno ga konzumira, dok dve trećine dece u ovoj grickalici uživa nekoliko puta nedeljno, pokazalo je britansko istraživanje .

Stručnjaci su ustanovili da, ukoliko svakog dana pojedete jedno pakovanje čipsa, to je isto kao da ste popili pet litara ulja za godinu dana. Naime, problem nije samo u masnoćama, već i u količini soli i šećera, piše Dejli Mejl.
Izrazito slan ukus čipsa, te osećaj sitosti koji pružaju masnoće u kombinaciji sa šećerom, koji se takođe nalazi u ovoj grickalici, čine trio za kojim naš mozak žudi. Konzumiranje čipsa utiče na nivo insulina i glukoze, pa smo ubrzo nakon grickanja čipsa još gladniji.  - Kultura grickanja čipsa doprinela je epidemiji hipertenzije, debljine i srčanih bolesti. Nije problem ako povremeno konzumirate čips, ali oni koji ga jedu svakodnevno trebali bi se zapitati šta čine svom zdravlju ", poručio je jedan od istraživača.
Istraživanja su pokazala da i trudnice koje čips i slične grickalice jedu u velikim količinama mogu naškoditi zdravlju bebe isto kao i žene koje puše u trudnoći.
Naime, toksične hemikalije koje se nalaze u čipsu mogu uticati na nižu težinu fetusa, manji obim glave, te slabiji razvoj mozga.

slike:images.businessweek.com,fyiliving.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno