Zdrava ishrana
31.01.2014.

Zdrava ishrana, kivi

Dva kivija dnevno za dobar san


Nesanica je jedan od najčešćih problema i kod mladih i kod starijih, ali joj se ne posvećuje dovoljno pažnje. Ljudi sa hroničnim problemima često posegnu za medicinskim sredstvima kako bi zaspali, ali lek za nesanicu se možda nalazi u vašem frižideru. Ako napravite pravilan odabir namirnica u toku dana, san će vam mnogo lakše doći na oči.
Naučnici sa Tajvana otkrili su da kivi, i ostale namirnice bogate antioksidantima mogu biti odlični saveznici u borbi protiv nesanice. Delotvorna svojstva antioksidanata su odavno poznata, ali su tek nedavno počeli da se dovode u vezu i sa snom. Kivi je posebno delotvoran jer sadrži i veliku količinu serotonina, hormona koji služi kao neurotransmiter i odgovoran je za mnoge psihološke procese.
Istraživanje, koje je trajalo godinu dana, pokazalo je da je kivi uspeo da pomogne ljudima koji pate od nesanice, i to za samo četiri nedelje.

Zdravi recepti

Sok od kivija
Kivi je prepun vitamina koji su neophodni za jak imunološki sistem. Sok od kivija će vam pružiti veliku količinu vlakana i kalijuma, a to vas može zaštititi od nastanka srčanih bolesti. Pripazite da ne preterate sa konzumacijom kivija jer u prevelikim količinama može imati štetne posledice.
Miks od kivija i jabuka
Potrebno je: četiri kivija, dve manje jabuke, šolja nemasnog mleka i kašika proteinskog praška
Priprema: Oljuštite kivi i jabuke, a potom ih iseckajte i ubacite u blender zajedno sa mlekom i proteinskim praškom. Šejk popijte dok je svež, a možete ubaciti i kockicu leda.

 

 

slika:www.telegraph.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno