Zdrava ishrana
16.12.2013.

Zdravlje skriveno u čaši soka od jabuke

Zdravlje skriveno u čaši soka od jabuke


Zašto je zdrav sok od jabuke i kako da prepoznate onaj pravi, pitali smo Gorana Gardijana, vlasnika  firme „Zdravo Produkt d.o.o.” iz sela Riđica na krajnjem severu Vojvodine, gde se pravi prirodni jabukov sok od svežeg voća u kome nema štetnih stabilizatora, aditiva i konzervansa.
- Po istraživanjima jabuka je najkompleksniji prehrambeni artikal pa je za očekivati i da je sok zapravo isto to u tečnom stanju. Sa druge strane, određen broj dece nema naviku da konzumira sveže voće tako da je ovo idelan način da upotrebom soka nadomesti blagotvorno dejstvo jabuke.
Kako se pravi pravi sok od jabuke?
Selekcija i pranje su stavka broj jedan, bez toga nema ni dobrog soka. Nakon toga sledi mlevenje i presovanje a potom postupak pasterizacije te pakovanje u aseptik kese u kontrolisanim uslovima. Zahtevno je samim tim što je hrana u pitanju. Kako da ne pazimo ako znamo da će to biti možda nečiji prvi sok ili da ga koristi kao lek.
Znaju li kupci u Srbiji da prepoznaju pravi prirodan sok?
- Nažalost ne. Edukacija ljudi o tome šta jedu i piju je veoma na niskom noivou, što zbog loše materijalne situacije što zbog "slepog verovanja" onome što je napisano VELIKIM slovima. Neka nekad pročitaju i ona sitna jer je istina u njima. A istina nekad može biti poražavajuća. Zato ubuduće prvo mala slova pa onda u korpu.
Ko su Vaše mušterije?
- Svi od sedam meseci do 97 godina koji znaju prepoznati prave vrednosti i kvalitet. Najvažnije nam je da se ovima najmlađima posveti maksimalna pažnja jer u ne malom broju slučaja možete naći dečije sokiće sa dodatim šećerom?! Da li to znači da ni roditeljima nije stalo do toga šta daju deci. Ako neki, zarad profita, već daju sebi slobodu da nam od malih nogu decu predodređuju za dijabetes i gojaznost ipak mi roditelji imamo puno pravo da biramo šta će piti i jesti.
Da li planirate uskoro da tržištu ponudite sok od nekog drugog voća?
- Da, naravno. Napravljeni su neki testovi i ono što je sigurno to je paradajz sok. O ostalim voćnim vrstama nismo doneli konkretnu odluku šta ćemo prvo ponuditi kupcima.
Da li planirate uskoro da uđete u neki od poznatijih lanaca trgovine kod nas?
Da, uskoro. Počeli smo sa lancima na teritoriji Vojvodine pa je očekivati da ćemo uskoro otpočeti saradnju i sa nekim na teritoriji Beograda.
Zasto ste se odlučili da sok pakujete isključivo u ambalažu od pet litara?
- Bag in box je izum star skoro 50 godina, a kod nas je nepravedno zapostavljen. Ja sam se njim susretao još pre 20 godina, istina u sferi vinarstva, ali princip je isti. Kada vam nešto dopušta da očuvate svežinu na dug vremenski period tj. 45-100 dana a da pri tom ne morate upotrebljavati štetne stabilizatore, aditive i konzervanse, onda ne može biti loše. BIB ambalaža se napolju koristi za čuvanje vode, mleka, jaja...Inače, najviše se upotrebljava litrža  je od 3 i 5 litara a za posebne porudžbine moguće je puniti 10 pa i 20 litara.
Hocete li menjati ambalažu pošto u kaficima vole da piju iz flašica?
- Ne. Kao što sam malopre naveo, postoji mogućnost punjenja od 10 i 20 litara što je idealno za ugostitelje. Trend koji se ustalio kod nas ne znači da je opravdan ali to je već neka druga priča. Poređenja radi, zar ne postoji u “HoReCa” objektima i flaširano i pivo na točenje?
Gde se može kupiti sok u maloprodaji?
- Na teritoriji Beograda u nekim prodavnicama zdrave hrane, ali za sve zainteresovane daleko je lakše i isplativije da poruče on-line na našem sajtu www.zdravoprodukt.rs
Vaši budući planovi?
- U pregovorima smo sa kupcima na inostranom tržištu. Potpisivanje ugovora sa njima u svakom slučaju će biti naš primarni cilj, jer mi iz Srbije imamo šta da ponudimo. Svakako, to za sobom povlači nova ulaganja u proširenje proizvodno skladišnih kapaciteta.
Dečji sajt

slike:en.wikipedia.org,commons.wikimedia.org,www.digesty.com

Tekst o skladištenju jabuka  omogućio je Greengarden, prirodni sok od jabuke. Bez upotrebe konzervansa, od zdravih i svežih plodova jabuke ovi sokovi se proizvode na severu Vojvodine, u selu Rđevica. Proizvodnju obavlja porodična firma iz vlastitih voćnjaka pomoću integralne metode, što je najbolja garancija kvaliteta. 100% ceđeni sok od jabuke idealan je za bebe, decu, trudnice, bake i deke.
Više o Greengardenu, kao I metodi pravljenja soka možete pogledati OVDE
Da naručite sok online, kliknite OVDE

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno