Zdrava ishrana
21.11.2013.

Čuvanje jabuka preko zime

Čuvanje jabuka preko zime


Voće je izuzetno ukusno zimi, ali i veoma skupo. Nema potrebe da trošite mnogo novca na ukusne jabuke zimi ako ih na pravi način uskladištite. Evo saveta šta sve treba da uradite da bi jabuke i tokom zime bile ukusne i sočne.

*Važno je da ih držite na hladnom, mračnom i vlažnom mestu. Za ovaj vid skladištenja povoljan je podrum sa ventilacijom. Ako ne postoji dovoljna količina vlažnosti, možete da dodate posude sa vodom na mesto na kom su jabuke uskladištene kako bi povećali njegovu vlažnost.
*Vodite računa da nisu sve sorte jabuka pogodne za skladištenje.
*Jabuke bi trebalo skladištiti u gajbicama za voće ili u ravnim kutijama. Kutije mogu biti obložene strugotinom ili rebrastim kartonom. Ako koristite duboke kutije, preporučujemo da postavite rebrasti karton između redova voćki kako ne bi došlo do nagnječenja.
*Skladištite samo zdravo i neoštećeno voće. Crvljive, prezrele i prevelike voćke se ne mogu skladištiti na duži vremenski period i trebalo bi ih izdvojiti prilikom berbe. Jabuke bez peteljke bi trebalo što pre pojesti jer mogu brzo da istrule.
*Proveravajte skladište voća jednom nedeljno i uklonite sve trule jabuke. Trulo koštunjavo voće može da „zarazi“ ostale voćke. To se dešava zbog ispuštanja etilena, bezbojnog gasa, koji ubrzava zrenje ostalih jabuka i ponekad dovodi do njihovog truljenja. Upravo zbog toga, jabuke ne bi trebalo skladištiti zajedno sa ostalim voćem i povrćem.
*Da bi se sprečilo da se jabuke brzo osuše, kutije možete prekriti perforiranim filmom. Pored toga, jabuke možete staviti u perforirane polietilenske kese jer one smanjuju emisiju etilena. U svakom slučaju, uskladišteno voće bi trebalo redovno proveravati kako biste mogli brzo da uklonite pokvarene jabuke.
Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuva, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, a poznato je i vrlo cenjeno jabukovo sirće, koje se konzumira najčešće u salati ili kao napitak pomešan s medom i vodom. U alternativnoj medicini koristi se za lečenje mnogih bolesti. Nutricionisi preporučuju da se sveže jabuke jedu pola sata pre ili nekoliko sati posle obroka. Bezbroj je recepata u kojima jabuka ima vodeće mesto. Dajte im prednost u svom jelovniku, jer je ova rajska voćka prisutna na našim prostorima oduvek.

 

Tekst o skladištenju jabuka  omogućio je Greengarden, prirodni sok od jabuke. Bez upotrebe konzervansa, od zdravih i svežih plodova jabuke ovi sokovi se proizvode na severu Vojvodine, u selu Rđevica. Proizvodnju obavlja porodična firma iz vlastitih voćnjaka pomoću integralne metode, što je najbolja garancija kvaliteta. 100% ceđeni sok od jabuke idealan je za bebe, decu, trudnice, bake i deke.
Više o Greengardenu, kao I metodi pravljenja soka možete pogledati OVDE
Da naručite sok online, kliknite OVDE

 


Dečji sajt

slike:blic.rs,zena.blic.rs,www.essentialbaby.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno