Zdrava ishrana
02.02.2019.

Spremite zdrave grickalice

Deca između obroka vole da gricnu uz igru, sa drugarima, uz omiljeni crtać i to uglavnom nezdrave industrijske slatkiše i slaniše pune šećera, masnoća, veštačkih boja i aroma, koji nisu dobri ni za odrasle, a kamoli za mlad organizam. Zato bi, savetuju nutricionisti, valjalo da decu od malih nogu naviknete da zdrave, hranljive i ukusne grickalice koje se brzo i lako spremaju, Za vas smo izdvojili nekoliko recepata, pa će vam biti još lakše.

Čips od kelja
Desetak listića kelja operite, dobro osušite pa isecite na manje komade.Uvaljajte u začine i morsku so, raporedite po plehu i poprskajte maslinovim uljem. Sušite na temperaturi od oko 100 stepeni dok ne postanu hrskavi, ali pazite da ne izgore. Na isti način spremajte i čips od tanko sečenih tikvica ili krompira. 

Čips od jabuke
Jabuke oprite i oljuštite, mada možete i da ostavite koru. Isecite ih na fine, tanke listiće, poređajte ih na pek-papiru, poprskajte cimetom ili smeđim šećerom, pa ih osušite u rerni. 

Pločice sa semenkama
Potrebno je

300 g integralnog pšeničnog brašna, 150 g heljdinog ili nekog drugog brašna, 1/2 kašičice sode-bikarbone ili praška za pecivo,
50 ml ulja, 200 ml kisele vode, semenke po želji

Priprema
Pomešajte sve suve sastojke, postepeno dodajte kiselu vodu i ulje, a zatim mešajte dok smesa ne postane glatka i ujednačna. ostavite testo da odstoji 15 minuta, rastanjite ga oklagijom i isecite. Pločice ređjte u pleh obložen pek-papirom i pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni. 

Medne pločice
Za ovaj recept potreban su vam samo dva sastojka - susam i med. Susam kratko propržite na suvom tiganju, pa dodajte otopljeni med. Smesu sipaje na list pek-papira, prekrijte drugim listom, a zatim smesu rastanjite oklagijom. Ostavite da ostoji na hladnom mestu, da se dobro osuši, a zatim isecite pločice. 

foto: meghantelpner, dishmaps, nirvanacakery, olivetomato

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno