Zdrava ishrana
18.04.2018.

Otkrijte intoleranciju

Nekada se intolernacija na hranu svodila na preosetljivost na mleko, med, jagode i orašaste proizvode, a poslednjih godina dramatično raste spisak namirnica na koje deca "reaguju" prvenstveno zbog aditiva, veštačkih boja i zaslađivača u industrijski proizvedenoj hrani. Iako će vam reakcije na određene namirnice često delovati kao bezazlene tegobe, one mogu da poremete normalno funkcionisanje probavnih organa i da ih oštetie. Iz tog razloga, veoma je važno na vreme uočite neke od ovih sedam pokazatelja intolerancije na hranu i da potražite pomoć lekara

1. Povraćanje
Povraćanje se, između ostalog, javlja i kao posledica intolerancije na kasein, jedan od mlečnih proteina. Ukoliko mislite da dete loše reaguje na mleko, najmanje na nedelju dana izbacite sve mlečne proizvode iz njegove ishrane. Na tržištu postoje mlečni proizvodi bez teško svarljivih formi kaseina, a za oporavak creva služe probiotici.

2. Hronična dijareja
Dijareja može biti posledica intolerancije na gluten ili laktozu, a često je prate nadutost i gasovi. Ukoliko se radi o ovoj vrsti intolerancije, ne bi trebalo izbegavati fermentisane mlečne proizvode jer je udeo laktoze u njima uglavnom vrlo nizak. Prvo iz upotrebe na barem mesec dana treba izbaciti sve namirnice i proizvode koji sadrže gluten, a potom dete  testirati na celijakaliju,

3. Hronična upala ušiju
Mogući uzrok je intolerancija na mlečne proizvode, a u nekim slučajevima, osetljivost na soju. Istraživanja su pokazala je kod 90% dece s učestalim upalama ušiju to zapravo reakcija na određene prehrambene namirnice. Potrebno je na nekoliko meseci iz ishrane izbaciti sve mlečne proizvode, kao i namirnice na bazi soje.

4. Ekcemi ili pojava osipa
Ovakvi kožni problemi mogu biti reakcija na kombinaciju glutena, kaseina, jaja i određenog voća (narandže, grejpfrut, limun, jagode i ananas). U tom slučaju najbolje je odvesti dete na alergološke analize krvi kako biste eliminisali alergijske reakcije kao uzrok promena na koži.

5. Hiperaktivnost
Hiperaktivnost može biti posledica osetljivosti na veštačke boje ili čak sam šećer koji se u povećanim količinama dodaje velikom broju industrijskih namirnica. Jedna britanska studija iz 2007. godine povezala je čak šest različitih boja za hranu s povećanom hiperaktivnošću kod dece. Zemlje Evropske Unije stoga zahtevaju da prisutnost takvih boja bude istaknuta na deklaraciji proizvoda. Najbolje rešenje za ovakve probleme je izbegavanje namirnica koje sadrže veštačke boje i veću količinu šećera.

6. Razdražljivost
Mogući uzrok razdražljivosti je intolerancija na gluten. Osetljivost na gluten može uzrokovati i neke neurološke simptome, ne samo probavne smetnje. Neki od takvih simptoma su razdražljivost, glavobolja, ADHD ( smanjena pažnja i hiperaktivnosti gubitak koordinacije. Kako biste utvrdili povezanost glutena i promena raspoloženja kod deteta, potrebno ga je izbaciti iz ishrane na barem mesec dana.

7. Mali stas ili izbirljivost
Prevelika izbirljivost kod dece kad se radi o hrani može biti uzrokovana intolerancijom na gluten ili deficitom cinka u organizmu. Osim toga, celijakalija uopšteno može uzrokovati poteškoće u rastu dece, pa je mali stas jedan od njenih simptoma. Deficit cinka, s druge strane, utiče na smanjenje apetita kod dece što opet ima uticaja na sam rast i razvoj čak i na hormonalnom nivou.

U ovom slučaju se savetuje izbegavanje glutena na barem mesec dana i analize krvi kako bi se utvrdio nivo cinka u telu. Za svaki slučaj, uz pravilnu ishranu cink lako možete nadonkaditi odgovarajućim suplementima.

Napominjemo da, ukoliko sumnjate da vaše dete pati od intolerncije na hranu, potražite pomoć pedijatra a on će vas, ukoliko je to potrebno, uputiti na dodatne preglede i analize.

foto: Guía Infantil, Infosalus, SuMédico, ABC del Bebé, today.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

14.
Dec
2022
Zdrava ishrana
02.
Sep
2022
Zdrava ishrana
21.
Mar
2022
Zdrava ishrana