Zdrava ishrana
25.01.2018.

Dete zna kad je sito

Od trenutka kada dođu na svet brinemo da li su siti, da li su uneli sve što im treba za pravilan rast i razvoj, da li jedu previše i da li će imati problema sa težinom. Šta je prava mera? Prenosimo vam savete nutricionista o tome šta bi dete trebalo da jede u određenom uzrastu i kako da se hrani zdravije i raznovrsnije.

Uzrast 1-3 godine – Probirač

Optimalan dnevni unos kalorija 1.200-1.400

Sećate li se svoje bebe koja je srećno i bez prigovora jela piletinu, grašak i manje-više sve što joj servirate, a onda se pretvorila u neko drugo dete koje odbija većinu obroka? Ništa čudno, kažu naučnici, i objašnjavaju da se nakon prve godine rast usporava za oko 30 odsto, a samim tim i apetit. Bebama je potrebno oko 70-100 kalorija po kilogramu, dok je deci posle prvog rođendana potrebno  70-80 kalorija po kilogramu. Ako ne znate da li jedu dovoljno, oslonite se na instinkt.

Prirodno je da apetit dvogodišnjaka varira od dana do dana i da ne treba da se svrstavate u onih 85 odsto roditelja koji, pokazuju ankete, prisiljavaju decu da jedu više nego što žele, nagrađujući ih za svaki uzet zalogaj.
Verute detetu kada krene da gura tanjir od sebe i kada vam pokaže da je sito, inače će jesti i kad nije gladno što kasnije može da preraste u problem druge vrste. Dokazano je su da deca koja u kasnijem uzrastu imaju problema sa gojaznošću, već u ranom uzrastu prestala da slušaju svoje telo i znake koji alarmiraju na glad tj, sitost. 

Važno je da deca za užinu jedu voće, orašaste plodove, sir, salate, ali je još važnije da nauče šta su glavni obroci.

Držite se rasporeda
Služite obroke i užine sa najmanje tri sata razmaka kako bi dete moglo da prepozna i glad i sitost, da ima zdravu težinu i zdrave navike u ishrani. Dete koje uvek nešto gricka između obroka nikada neće zaista osetiti glad. A iako se desi da za jedan obrok ne jede kako treba i vi i ono znate da ga za par sati čeka sledeći obrok tj. užina, stoga ne brinite da će biti gladno.

Zaboravite ucene
Podmićivanjem ćete možda naterati dete da pojede joj koji zalogaj ili nešto što ne voli, ali ga tako učite da je u redu da jede više nego što je potrebno, da jede i kada je sito. Takođe, time mu poručujete da su zeleniši i povrće "bljak namirnice" koje se jedu pod prisilom ili zbog nagrade, a na da su zdrave i dobre za njegov organizam. 

MENI za uzrast 1-3 godine
Spremajte obroke od 1/2 čaše mleka sa niskim procentom masti, Umesto sokova, neka pije vodu.

Doručak: ovsena kaša
1/2 šolje ovsenih pahuljica pomešajte sa mlekom i seckanom bananom
Ručak: pasulj, mladi nemasni sir, hleb
Večera: grilovana ili barena piletina, prženi krompirići, bareni brokoli sa malo rendanog sira
Užina: 1/2 šolje jogurta, 1/2 jabuke

Uzrast 4-6 godina Viljušku voli više od kašike

Optimalan dnevni unos kalorija 1.500-1.750

Savetuje se da smanjite količine grickalica tj,onoga što dete jede između obroka a da povećate porciju glavnih obroka za oko 1/3, jer deca u ovom uzrastu jedu u vrtiću, između vrtića i dolaska kući...

Grickanje na nervnoj bazi  - Ukoliko dete konstantno traži da gricka nešto, proverite da mu nije dosadno, da nije čak zabrinuto i uplašeno. Ocenite "stepen gladi" deteta od 0 do 10, s tim što 0 znači potpuno gladan, 10 potpuno sit, a 5 ni gladan ni sit. Ako je dete iznad broja 5, onda je gotovo sigurno da jede na nervnoj bazi.

Dozvolite mu da samo odredi količinu hrane - Roditelji često deci daju prevelike porcije ne dozvoljavajući im da sama odrede količinu hrane.

MENI za uzrast 4-6 godina
Doručak: baget ili kifla sa kikiriki-puterom ili marmeladom, 1/2 šolje voćne salate
Ručak: sendvič sa ćuretinom i sirom, integralni hleb, 1/2 šolje sezonskog voća
Večera: malo parče grilovane ribe, 1/2 šolje barenog, integralnog pirinča, bareno povrće po želji
Užina: hleb sa paštetom ili humusom, salata od rendane šagrarepe (sveže ili barene), pola šoljice suvog grožđa

Uzrast 7-9 godina – Ozbiljni igrači za stolom

Optimalan dnevni unos kalorija 1.700-1.950

U ovom uzrastu rast dece se malo usporava u odnosu na prve godine života, ali im treba povećati unos kalorija jer su sve aktivnija. Sport i vanškolske aktivnosti crpe dosta energije i zahtevaju kvalitetnu i bogratu ishranu.

Obratite pažnju na kilograme - U ovom uzrastu ima najviše dece sa viškom kilograma. Zbog predstojećeg puberteta, kada će im biti važno kako izgledaju, naučite ih da biraju zdrave namirnice i da piju vodu umesto zaslađenih napitaka.

Ishrana uz bavljenje sportom- Pre treningda dajte detetu namirnice bogate ugljenim hidratima i proteinima, a tokom treninga samo vodu.

Spremajte im omiljena jela - Budite sigurni da na stolu uvek postoji nešto što ono voli da jede: omiljeno voće, hleb ili salata, iako ostatak obroka i nije po njegovom ukusu.

Meni za uzrast 7-9 godina
Doručak: pita sa sirom, naranždža
Ručak: pasta salata (integralna testenina) sa sirom, paradajzom i maslinovim uljem,1 jabuka
Večera: pica sa sirom i piletinom, bareni brokoli sa sosom po želji, komadić čokolade
Užina: 1/2 šolje badema ili kikirikija, iseckano suvo voće po želji

izvor: parents.com

foto: alobacsi.com, Villeweb, El País, MisionesOnline, El Confidencial Digital, integrativenutrition.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno