Zdrava ishrana
17.10.2013.

Jabuka je kraljica voća

Jabuka je kraljica voća

Jabuka je kraljica voća jer je prepuna vitamina, minerala, voćnih šećera i mnogih drugih sastojaka koje organizam lako apsorbuje. S obzirom na to da je veoma rasprostranjena, odlično uspeva i bogato rađa u našim krajevima, pa je treba maksimalno koristiti. Jabuku treba uvek jesti pre ili nekoliko sati posle obroka jer organizam snabdeva energijom, reguliše varenje, obnavlja crvenu floru, snižava holesterol i štiti srce.
Jabuka (Malus communis) najrasprostranjenija je kontinentalna voćka. Naučni izvori kažu da je njena postojbina severozapadni deo Himalaja. Uzgajana je još 1.000 godina pre nove ere. Uzgaja se na više od pet miliona hektara u svetu a poznato je oko 10.000 sorti jabuka. Raste i kao divlje voće koje se takođe koristi, zbog oporosti i kiselosti uglavnom pečeno, ili za preradu.
Lekovitost naučno dokazana
Na ovim prostorima često se može čuti: „Jabuka na dan i doktor vam nije potreban“. I tradicionalna i zvanična medicina jabuku ističu kao izuzetno korisnu namirnicu koju treba jesti pre ili nekoliko sati posle obroka. Razlog je visok procenat vode u kojoj su rastvoreni različiti sastojci. Kada se uzima na prazan stomak, kroz želudac prolazi za 15 do 20 minuta, dok uneta sa drugom hranom, u želucu boravi i do nekoliko sati.
Jabuka se mnogo koristi u zdravstvene svrhe. Jabukovo sirće, koje zadržava sva svojstva jabuke, osnovni je lek u tradicionalnoj medicini zbog značajnog prisustva kalijuma, ključnog mineralnog sastojka.
Koristi se cvet, plod i ljuska od ploda. Cvet se bere u aprilu, maju i junu, a plod od početka juna do kraja septembra.
Plod, pored vode, šećera, pektina, vitamina A, B i C i organske kiseline: jabučnu, limunovu, mravlju, karponsku... Mnogostruka vrednost jabukovog sirćeta po mišljenju stručnjaka jeste u tome što kalijum vezuje i ostale neophodne mineralne sastojke: fosfor, hlor, natrijum, magnezijum, kalcijum, sumpor, gvožđe, fluor, silicijum a u manjoj meri i druge minerale.
Sirova ili pečena jabuka olakšava varenje. Čaj od jabukove ljuske reguliše poremećaje organa za varenje. Jabukovo sirće u raznim kombinacijama, najčešće sa medom i vodom, višestruko je delotvoran lek.
Reguliše šećer, čisti zube
Pored kardiovaskularnih koristi, postoje naučni dokazi da jabuka pomaže u regulisanju šećera u krvi, apetita, da čuva pluća i štiti od raka. Jabuke su vrlo su važne za negu zuba, zato ih je najbolje jesti sirove i neoljuštene, jer se grickanjem sveže jabuke čiste zubi voćnim sokom iz jabuke, a i cela usna šupljina.
Sirove oljuštene jabuke trebalo bi da izbegavaju osobe koje pate od dijareje, gastritisa i ulkusa. Međutim, pečene ili kuvane jabuke su lek za ove tegobe. Zbog sadržaja pektina jabuke su dobre u eleminicaji viška holesterola i izlučivanja štetnih matreija iz organizma, pa je dobro da ih konzumiraju osobe koje pate od oboljenja jetre i bubrega, kao i za lečenje anemije. Jača tanko i debelo crevo, organe za varenje, kardiovaskulani sistem i krvne sudove.
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Masačusetsu pokazalo je da jabuka pomaže i u očuvanju dobrog pamćenja. Dve-tri čaše jabukovog soka na dan znatno smanjuju rizik od slabljenja pamćenja koje se javlja u starijoj dobi. Naučnici smatraju da je za to zaslužan visok sadržaj antioksidanasa u tom voću. Naravno, isti zaštitni učinak ima i konzumiranje svežih jabuka, a da bi zaista bile korisne pri očuvanju pamćenja, treba pojesti dve do četiri jabuke dnevno.
Istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala su da jabuke i riba najbolje mogu da zaštite nerođenu decu od pojave astme i drugih alergijskih bolesti u kasnijem periodu života. Trudnice koje su jele jabuke i jednom ili dva puta nedeljno ribu, rodile su decu otporniju na alergijske kožne ekceme. Naučnici veruju da su za ovu pojavu zaslužni snažni antioksidansi, flavonoidi koji se nalaze u jabukama i omega-3 masne kiseline iz ribe.
Jača imunitet
Ako pojedete samo jednu jabuku dnevno, to bi moglo da vam pojača imuni sistem i smanji razne upale vezane za višak kilograma i dijabetes - pokazalo je jedno istraživanje. Grupa naučnika je utvrdila da se radi o svojstvu koje jabukama daju rastvorljiva vlakna prisutna u tom voću.
Stručnjaci smatraju da konzumiranje 28 do 35 grama rastvorljivih vlakana dnevno blagotvorno deluje na zdravlje. Ta vlakna mogu da pomognu bolje funkcionisanje imunog sistema, kao i da spreče pojavu raka debelog creva.
Rastvorljiva vlakna su prisutna i u ovsu, ječmu, integralnim žitaricama, orasima, šargarepi, sočivu, agrumima, suvom voću, suvim šljivama i jagodama.
Jedna jabuka ima oko 90 do 100 kalorija, a vlakna kojima je bogata omogućuju organizmu da razgrađuje ta složena vlakna duže nego, na primer, žitarice. Jabuka ima četiri grama vlakana, dok bi naš organizam trebalo da dobija dnevno između 25 i 40 grama.
Dečji sajt

JABUKA TOPI HOLESTEROL

Sok od jabuke snižava holesterol, pomaže kod probavnih smetnji, pogoduje srcu i krvotoku, posebno je koristan ljudima koji se bave intelektualnim radom. Preporučuje se i u slučajevima avitaminoze i malokrvnosti. Kod ateroskleroze, povišenog krvnog pritiska, debljine i bolesti žučne kese pije se pola čaše soka, četvrt do pola sata pre jela. NAPOMENA: Jedan decilitar soka dobija se od dve jabuke. Nemojte guliti koru niti vaditi jezgro. Semenke jabuke bogat su izvor kalijuma.

Zanimljivost
*Jabuka je, pored šljive, naša najvažnija voćka. Prirodni uslovi za proizvodnju jabuke u Srbiji su veoma povoljni, naročito u slivu Zapadne Morave, Podrinju, Posavini, Podunavlju, okolini Novog Pazara, Bele Crkve, Subotice i Horgoša, na Fruškoj gori, u Metohiji i Polimlju.
* Po proizvodnji, prometu i potrošnji, jabuka se među voćem u svetu nalazi na trećem mestu, odmah iza citrusa  i banana.

Tekst o kraljici voća omogućio je Greengarden, prirodni sok od jabuke. Bez upotrebe konzervansa, od zdravih i svežih plodova jabuke ovi sokovi se proizvode na severu Vojvodine, u selu Rđevica. Proizvodnju obavlja porodična firma iz vlastitih voćnjaka pomoću integralne metode, što je najbolja garancija kvaliteta. 100% ceđeni sok od jabuke idealan je za bebe, decu, trudnice, bake i deke.
Više o Greengardenu, kao I metodi pravljenja soka možete pogledati OVDE
Da naručite sok online, kliknite OVDE

 

  slika: sloong.deviantart.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno