Zdrava ishrana
26.11.2017.

Bebi kuvajte na pari

– Kad se čitavog života hranite izbalansirano, kad se ničega ne odričete, ali znate šta je umerenost, kada osluškujete svoje telo i pružate mu ono što mu je potrebno, naročito ako imate naporne treninge, onda vam ni trudnoća, ni dojenje ne padaju teško. Meni nisu – otkriva za Dečji sajt Snežana Momčilović (38), policijski službenik, reprezentativka u praktičnom streljaštvu, supruga i mama.
Snežanu smo upoznali na radionici koju je organizovala kompanija MCG dok je okupljenim mamama objašnjavala kako u „Philips Avent“ blenderu 4 u 1, bez muke i gubljenja vremena, sprema zdrave obroke za svog sina Petra.

– Već desetak godina se profesionalno bavim sportom i takmičim se, pa su zdrava ishrana i fizička aktivnost sastavni deo mog života. Na sreću, ne moram da kupujem meso, jer ga dobijam sa sela, kao i veći deo voća i povrća, pa je moja porodica uvek jela ono čemu je sezona i što nam je dostupno u tom trenutku. Nismo kupovali industrijske džemove, sokove i salate, jer je domaće najbolje, mada ponekad, ali zaista retko, umem i da popijem „koka-kolu“ – priča Snežana koja je vest o trudnoći dočekala u jeku takmičarske i radne sezone, u julu 2016. godine, pa je Petar, još dok je bio u maminom stomaku, navikao na zdravu ishranu i treninge.

A kako ne spada u osobe koje misle da sve znaju najbolje, Snežana se, čim je ostala trudna, obratila Živki Vlajković, nutricionistkinji iz Savetovališta za brigu o trudnicma i bebama do godinu dana. Zahvaljujući njenim savetima, trudnoća i dojenje su prošle bez problema, a i Petar od prelaska na nemlečnu ishranu uživa u novim ukusima.

– Nutricionisti znaju najbolje šta je trudnicama i bebama potrebno, i u kojoj količini, mada sam ja jela sve, ali umereno. Slatkiše sam svela na minimum, iako ni pre trudnoće nisam preterivala, ali sam zato svako jutro spremala sok od grejpa, narandže i šargarepe, cvekle i kašičice med. Nisam imala napade gladi, niti sam žudela na nekom hranom.

Petar je rođen pre osam i po meseci i divna je beba. Sjajno napreduje, a mama je devojačku liniju i ravan stomak povratila nakon samo četiri meseca, iako joj genetika, makar što se tiče viška kilograma i strija, nije išla u prilog.

– Petar sisa od prvog dana i uživa u toma, mada smo zbog jakih grčeva imali problema u uspostavljanju pravilnog i nesmetanog dojenja. Nisam odustajala, jer znam da je moje mleko više od hrane, a sa šest meseci sam mu u ishranu uvela i pirinčane pahuljice. Idemo postepeno, bez žurbe, bez alergija i odbacivanja određenih namirnica.
Snežana sve sprema sama, od domaćeg ili organskog mesa, jaja, voća i povrća i to „Philips Avent“ blenderu 4 u 1.

– Kupovina ovog blendera nam je jedna od najboljih investicija u životu. Iseckate namirnice, poređate ih u blender i one se za dvadesetak minuta skuvaju na pari, jer je tako najzdravije. Okrenete, izmikaste i eto ručka, užine ili poslastice. Viškove zamrzavam u diskovima koje sam dobila uz blender i koristim kad nemam vremena za spremanje obroka. Blender će to odmrznuti i podgrejati za samo 25 minuta, a toliko bi mi vremena, da nemam ovu čudesnu spravu, trebalo samo za pranje silnih šerpica i činijica – otkriva Snežana i poručuje mamama i budućim mamama da investiranjem u kvalitetnu ishranu svoje dece investiraju u njihovu budućnost.

Foto: babykidcenter.com, womenfitnessmag.com, elpais.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno