Zdrava ishrana
20.02.2017.

Semenke neka vam budu obavezan deo ishrane

Semenke u odličan izbor za zdrav i lagan doručak. Nutricionisti širom sveta savetuju da budu obavezan deo ishrane. Otkrivamo vam četiri vrste semenki koje bi trebalo da uključite u ishranu.

Semenke bundeve
Odličan su izvor vitamina E, cinka i mangana. Semenke bundeve sadrže i retke antioksidanse. Jedna kašika semenki budeve sadrži 4,7 mg zdravih masti (mononezasićenih masti koje smanjuju loš i povećavaju dobar holesterol). Semenke budeve jačaju imunutet i regulišu nivo insulina.

Semenke lana
Niskokalorične semenke lana bogate su proteinima, vlaknima, alfa linolenskom kiselinom (ALA), omega 3 masnim kiselinama. Bore se protiv slobodnih radikala, poboljšavaju probavu i kardiovaskularno zdravlje.

Semenke susama
Bogate su kalcijumom, magnezijumom i bakrom. Povećavaju nivo vitamina E u telu, poboljšavaju zdravlje srca i jačaju imunitet. Studije su pokazale da mogu da smanje rizik od multiple skleroze.

Semenke suncokreta
Sadrže dobre masti, odnosno mononezasićene i polinezasićene masti. Bogate su vitaminom E, te su dobre za kosti jer su dobar izvor kalcijuma.

foto: 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno