Zdrava ishrana
13.09.2013.

ZDRAVO DA ZDRAVIJE NE MOŽE BITI

Zdravo da zdravije ne može biti

Nijedna druga žitarica ne sadrži tolike količine mineralnih sastojaka kao što su kalijum, fosfor, kalcijum, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Od heljdinog semena pravi se izuzetno hranljivo crno brašno, koje može da se koristi za pravljenje kora, rezanaca i testa za hleb, kao i kolače.
Jela od heljde snižavaju visok krvni pritisak i to je jedan od najvećih kvaliteta i lekovitih dejstava.

Probajte kašu od heljde

Potrebno je
90 g heljdinog brašna, 450 ml vode, malo soli, 1 kašičica ulja.

Priprema
250 ml vode, so i ulje stavite da provri. U drugoj posudi razmutite brašno sa 200 ml vode pa sipajte u provrelu vodu i dobro izmiješajte. Smanjite temperaturu grejne ploče na minimum, poklopite i ostavite da se kuva oko pola sata uz povremeno miješanje. Služite posuto prepečenim slanim susamom uz mladi sir i jogurt, ili nekim drugim dodacima prema ukusu (npr. pečeni slani susam plus mleveni orasi). Može da se jede i sa mlijekom kao kačamak.

Knedle od heljde

Potrebno je: ohlađena kaša od heljde pripremljena prema prethodnom receptu, ulje od semenki grožđa, 2 kašike hlebnih mrvica.
Priprema: iz ohlađene heljdine kaše vadite kašikom male knedle pa poređajte na tanjir. Na ulju propržite hljebne mrvice pa spustite pripremljene knedle, promiješajte polako da se sve uvaljaju u mrvice i služite tople sa rendanim kačkavaljem.

slika:heljda.co.rs, spos.info

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno