Zdrava ishrana
11.09.2013.

Jabuka zdravlje čuva!

Evo zašto je pravi čas za "jabuku na dan"
Iako su nam jabuke dostupne tokom cele godine, kraj leta i početak jeseni su period kada i posebno trebalo da obratimo pažnju na njih da bismo, kako kažu, izbegli posetu lekaru.

Jabuke sadrže flavonoide, biljne pigmente koje imaju osobine slične antioksidantima i višestruko su korisni za naše zdravlje. Pre svega treba izdvojiti kvercetin i kempferol, koji su najzastupljeniji, a mogu da pomognu u borbi protiv upala. U slučaju kvercetina važno je istaći i njegovu ulogu u smanjenju nivoa histamina. Osim toga, kvercetin se ponekad koristi i kako bi se kontrolisali simptomi polenske groznice, piše nutricionista Ian Marber za Dejli Telegraf.

Ove voćke takođe imaju značajnu ulogu i u regulisanju nivoa glukoze u krvi, kako je potvrdila prošlogodišnja harvardska studija objavljena u časopisu „American Journal of Clinical Nutrition”. Zaključak te studije pokazao je da povećan unos flavonoida kroz ishranu smanjuje rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2. Zanimljivo je svakako da se antioksidansi u jabuci nalaze pre svega u kori, zbog čega bi plod jabuke trebalo da jedete u celosti.

Jabuke sadrže i nešto vlakana, naročito pektina. U pitanju je rastvorljivo vlakno koje je pokazalo sposobnost da blokira resorpciju holesterola na isti način na koji to čini i takozvana pametna hrana (margarin, bademi, orah...).

Iako jedna jabuka na dan obezbeđuje svega jedan do dva grama pektina, celokupna kombinacija flavonoida u jabuci značajno poboljšava pozitivan učinak jabuke. Marber navodi kako i sok od jabuke može da ima pozitivan učinak, ali da on ne bi trebalo da zameni svežu voćku.

 

slika:agroplod.rs, forum.divahair.ro

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno