Zdrava ishrana
14.12.2015.

Ishrana dece u zimskim mesecima

Generalno ishrana mališana u zimskim mesecima, a pogotovu u periodu praznika, bogata je slatkišima, masnijom i slanijom hranom veće energetske vrednosti, koja je ujedno nutritivno siromašnija. Klinci i klinceze uglavnom ne unose dovoljno voća i povrća. Ovo doba godine je karakteristično i po čestim prehladama i izloženosti brojnim virusima tako da je važno prirodnim putem, posebno hranom ojačati osetljiv imuni sistem deteta.

Zato je moj savet za mame da probaju nove recepte bogate povrćem i dajem predlog za tri “zelena”, zdrava ručka, puna vitamina,minerala, antioksidanasa, koja će se svideti njihovim mališanima.

Brzo, lako, zdravo, zeleno

Sastojci
1 kašika maslinovog ulja
1 vlašac
1 čen belog luka
1/2 šolje pavlake ili sitnog sira
1/3 šolje parmezana
350g brokolija
4 šolje suve testenine
Sok od pola limuna
1/4 kašičice soli

Priprema:
1.Skuvajte testeninu u slanoj vodi.Sacuvajte 1/4 šolje vode u kojoj ste kuvali testeninu
2.U velikom tiganju na umerenoj vatri, zagrejte ulje i dodajte sitan vlasac i beli luk. Proprzite četiri minuta pa dodajte pavlaku i parmezan.Kada se sir istopi dodajte sok od limuna i so pa dobro izmešajte.
3 Kratko blansirajte brokoli i dodajte ga u sos zajedno sa toplom testenina i sacuvanom vodom od kuvanja testenine

Brz ručak sa keljom

Sastojci:
6 velikih jaja
2 kašike mleka
so i sveže mleveni crni biber , po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
2 krompira, skuvana i isecena na kockice
1/2 crvenog luka , sitno iseckanog
2 šolje iseckanog Kelja
1 šolja cherri paradajza , prepolovljenih
1/3 šolje iseckanog mocarela sira

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni .
U velikoj posudi , izmešajte jaja, mleko, so i biber po ukusu ;
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umerenoj jakoj vatri . Dodajte beli luk i kuvajte oko 1-2 minuta . Dodajte krompir i luk i pržite uz povremeno mešanje, oko 8-10 minuta . Dodajte i kelj i propržite uz povremeno mešanje oko 2 minuta . Dodajte jaje i paradajz i kuvajte jos nekih 3-4 minuta . Pospite mocarelom .
Ubacite u rernu i pecite oko 10 minuta .
Isecite na kriške i poslužite odmah .

Pire od tikvica i sira

Potrebno (za 4 porcije):
1 kašika ulje
2-3 srednje tikvice, prepolovljene po dužini i iseckane
1 srednji luk, iseckan
100-150g kockica pečenih zelenih paprika
1/4 kašičice soli
1/2 šolje rendanog Čedar sira

Priprema
1.Zagrejte ulje u velikom tiganju (na umerenoj vatri), dodajte tikvice i luk; mešajte. Poklopite i kuvajte uz povremeno mešanje , dok povrće ne bude meko i blago ne porumeni (12 do 15 minuta)
2.Umešajte paprike i so; Kuvajte zajedno par minuta.
3.Prebacite u srednju činiju, usitnite povrće kao kada pravite pire krompir (masa ne treba da bude potpuno glatka). Dodajte sir i poslužite odmah.

Nutricionista Jovana Srejić saradnica je foruma "Klub trudnica i mladih mama". Osmislila je kreativne radionice za decu kao deo tima Running i sarđivala sa portalom trcanje.rs.

Njena facebook stranica  -Nutricionista Jovana Srejić - budite zdravi i lepi- namenjena je svima koji žive zdravo, žele da žive zdravo ili bi želeli da provere da li žive zdravo... Takođe je pravo mesto i da postavite pitanja u vezi sa ishranom...

Ova stranica bi trebalo da bude od pomoći i svima onima koji imaju neki zdravstveni problem pa je neophodno da svoj uobičajeni način ishrane promene i prilagode...

autor: nutricionista Jovana Srejić 
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""