Zdrava ishrana
15.07.2015.

Nutricionista Jovana Srejić - Kako deca treba da se hrane na odmoru

Iako je odmor vreme kada treba da se opustite i odmorite od obaveza, stresa i uobičajene rutine, to ne bi trebalo da bude i pauza od zdravih navika.

Važno je da cela porodica nastavi zdravo da se hrani i na godišnjem odmoru (da dobro ste pročitali i deca i roditelji).

Deca treba da zadrže zdrave navike i da usvoje nove. Godišnji odmor ne sme da podrazumeva puno sladoleda, sokova i česte posete fast food restoranima.

Pre svega deca treba da piju dosta tečosti i to vode i sveže pripremljenih voćnih sokova. Osveženje tokom toplih sati najbolje da bude rashlađeno voće, umesto sladoleda i kupovnih sokova. Važno je da zadržite uobičajeni ritam obroka - tri glavna obroka i jedna ili dve užine.

Najviše će prijati lagani obroci bazirani uglavnom na povrću, posnom mesu, siru i malo testenine ili pirinča.

Idealni obroci su salate sa mesom (povrće, kockice mesa i komadići dvopeka) ili hladne salate sa testeninom (kombinujete testeninu, kockice mesa ili ribe sa pavlakom i svežim ili blanširanim povrćem) a dobra opcija su i hladne salate na bazi kuvanog krompira kome možete dodati komadiće tunjevine, kukuruz, papriku, sir…

Umesto peciva za užinu odaberite kuvane klipove kukuruza…

Kao i uvek za decu je važno odabrati kvalitetne namirnice-sveže povrće, voće, posno meso, mleko i mlečne proizvode, žitarice i to integralne ili sa većim procentom celog zrna žita. Deca treba da imaju što raznovrsniju ishranu koja uključuje sve grupe namirnica - pa se tog pravila treba držati i na putovanju.

Nije uvek jednostavno organizovati ishranu porodice na putu, ali uz malo truda i planiranja ona ipak može biti zdrava što je najvažnije upravo zbog najmlađh članova.

Nutricionista Jovana Srejić saradnica je foruma "Klub trudnica i mladih mama". Osmislila je kreativne radionice za decu kao deo tima Running i sarđivala sa portalom trcanje.rs. 

Njena facebook stranica  -Nutricionista Jovana Srejić - budite zdravi i lepi- namenjena je svima koji žive zdravo, žele da žive zdravo ili bi želeli da provere da li žive zdravo... Takođe je pravo mesto i da postavite pitanja u vezi sa ishranom...

Ova stranica bi trebalo da bude od pomoći i svima onima koji imaju neki zdravstveni problem pa je neophodno da svoj uobičajeni način ishrane promene i prilagode...

foto: pixabay.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno