Zdrava ishrana
10.01.2015.

Zašto treba jesti supu?

U zimskim danima supa se nameće kao blagotvorni iscelitelj iscrpljenog organizma. Poznato je da započinjanje obroka s supom povećava sitost i smanjuje unos energije.

Ovo je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu “Appetite” u kojem je učestvovalo 60 muškaraca i žena koji su tokom pet nedelja dobijali besplatan ručak koji je započinjao supom. Supe su bile različite : bistra , s komadima povrća ili krem supe od povrća . Pokazalo se da bilo kakva supa smanjuje unos energije tokom narednih unosa jela za 20 odsto.

Osim povoljnog uticaja na telesnu masu, supa je i dokazani saveznik u borbi protiv virusa i prehlada. Naime, smatra se da toplina pomaže izbacivanje sekreta iz pluća i sinusa, a tečnost pritom sprečava dehidraciju. Ove su postavke dokazane i nedavno sprovedenim istraživanjem britanskih naučnika. Britanci su tridesetorici prehlađenih ispitanika davali topli napitak i napitak sobne temperature i dokazali su da je topli napitak delotvorniji.

Ako imate osetljiv želudac svakako uzmite supu od vlaknastog povrća kao što je praziluk, dok ako tražite neku izdašniju varijantu nećete pogrešiti sa supom od krompira.

Za proverenu kombinaciju koja bi se mogla svideti većini poslužite krem supu od gljiva začinjenu s kašikom domaće kisele pavlake, sveže majčine dušice i krupne morkse soli.

foto: lovesensa.rs, hranazadusu.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno