Zdrava ishrana
13.06.2013.

Pravilna ishrana na putovanju

Planirate da uskoro krenete na zasluženi godišnji odmor? Dečji sajt vam otkriva koje namirnice je najbolje konzumirati tokom putovanja i zašto su voće, povrće i žitarice najidealniji obrok tokom vrelih letnjih dana. 

 U toku putovanja važno je unositi  optimalnu količinu tečnosti zbog visokih dnevnih temperatura i povećanog znojenja. Preporuka je da pijete negaziranu, prirodnu  flaširanu vodu. Izbegavate nošenje začinjene, masne, lako kvarljive hrane koja može izazvati digestivne tegobe - mučninu, povraćanje, nadimanje, proliv. Ako putovanje kolima, autobusom ili vozom duže traje možete poneti peciva, domaće sveže pripremljene integralne kifle, integralni keks, oprano sezonsko voće (kajsija, jabuka, kruška) kao i  nešto od koštunjavog voća, recimo orah, badem, lešnik. Sendviče sa belim sirom ili kačkavaljem i  svežom paprikom treba poneti  u ručnom frižideru – kaže prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Beogradu.
Naša sagovornica ističe da je najbolje konzumirati hranu koja je tipična za destinaciju koju smo izabrali za odmor:
- Ako ste na odmoru u ravničarskom selu probajte riblji ili pileći paprikaš, na moru uživajte u morskoj ribi i brodetu, a na planini u mlečnim proizvodima, planinskom voću i pečurkama.
Ona kaže da osnovu naše ishrane u toku letnjih meseci treba da čine voće, povrće i žitarice uz umeren unos mlečnih i mesnih proizvoda bilo da se nalazimo u planinskon selu, banji, na reci ili na moru.
-  Salata od svežeg paradajza, krastavca, paprike, luka sa dodatkom sira i maslinovim uljem, kupusa, zelena salata, vitaminska salata od rendane ili sackane šargarepe, cvekle i celera  preporučuje se svakodnevno.
Leti treba izbegavati prženje i pohovanje mesa i povrća. Najbolje je  kao način pripreme koristiti kuvanje, dinstanje na vodi sa dodatkom maslinovog  ulja i pečenje u rerni.
- Neka se na vašoj trpezi nađu piletina, ćuretina, rečna i morsku riba, dok crvena mesa treba unositi jednom  nedeljno. Kao prilog mesu može se dodati povrće pripremljeno na pari - šargarepa, celer, brokoli,  tikvice. Ovo povrće se priprema za petnaest minuta, bogato je vitaminima, lepog izgleda i ukusa. Od mlečnih proizvoda treba koristiti jogurt, bele nemasne sireve, ponekad  kačkavalj.   Špagete, integralni pirinač, kačamak, pasulj  i sočivo unosite kao zamenu za hleb.
Olga Petrović

Slike preuzete sa sajtova branka-mirkovic-kuvar.blogspot.com,
earthdivasblog.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno