Ordinacija
29.11.2013.

Srbija ima najgori zdravstveni sistem u Evropi!

Istraživanje: Srbija ima najgori zdravstveni sistem u Evropi

Istraživanje, pod nazivom European Health Consumer Index (EHCI), uradila je ekspertska organizacija sa sedištem u Švedskoj za potrebe Evropskog parlamenta, a kako prenosi dnevnik "Politika", prošlogodišnji zbir poena Srbija nije popravila ni za jedan bod.
U ovogodišnjem istraživanju zdravstveni sistemi su rangirani u šest indikatora više nego lane, ukupno u 48 tačaka, koje su obuhvatile šest područja: poštovanje prava pacijenata i informisanost, vreme čekanja na pojedine operacije i preglede, ishodi po zdravlje, prevencija i dostupnost usluga koje se pružaju, farmaceutska sredstva koja dobijaju bolesnici, a prvi put ove godine rangirana je i oblast prevencije.
Zdravstvo Srbije je od 1.000 mogućih poena dobilo 451, a najviše opet Holandija sa 870. Dno lestvice Srbija deli sa Rumunijom, Letonijom, Poljskom i Bugarskom. Negativno smo ocenjeni zbog toga što našim pacijentima nisu dostupni elektronski recepti, što nemaju mogućnost elektronskog zakazivanja pregleda, zbog čekanja dužeg od 21 dan za terapiju karcinoma i čekanja više od sedam dana za pregled skenerom, kao i čekanja na velike operacije - više od 90 dana.
Pozitivnu ocenu dobili smo u istim oblastima kao i lane: za vakcinaciju dece, zakonom uređena prava pacijenata, za uvid u medicinsku dokumentaciju, dok smo nešto slabije, ali ipak pozitivno ocenjeni jer do porodičnog lekara možemo da stignemo u istom danu.
Tanjug

 

slika:www.seebiz.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija