Ordinacija
13.11.2013.

Ženama potrebno više saveta o preventivnim pregledima

Ženama potrebno više saveta o preventivnim pregledima


BEOGRAD, 1. novembra (Tanjug) - Najnovija onlajn anketa "Briga o zdravlju" pokazala je da ginekolozi ne savetuju dovoljno žene o preventivi, jer čak 75 odsto žena nije nikad dobilo preporuku za ovu vrstu pregleda u poslednje tri godine.
Anketa je sprovedena tokom oktobra u okviru projekta koji se bavi očuvanjem reproduktivnog zdravlja "Kalendar mog zdravlja", a namenjen je ženama od 18 do 65 godina, saopštili su organizatori ankete.
"Kalendar mog zdravlja" je posebno osmišljen SMS servis, uz podršku "Hemofarm Fondacije" i "Delta Djenerali osiguranja", koji žene informiše i obučava o načinu očuvanja reproduktivnog zdravlja, ali i podseća na termine i važnost redovnog preventivnog ginekološkog pregleda i pregleda grudi.
Od 100 ispitanica, više od polovine je u životnom dobu izmedju 21 i 35 godina, kada je ključno redovno ići na preventivne ginekološke preglede.
"Trećina žena ide na pregled samo ako se ukaže potreba za tim, kada ih nešto zaboli i više veruje privatnim, nego državnim klinikama, iako su ove druge skuplje", izjavio je direktor "Mobimed Fondacije" i vodja projekta dr Vojislav Stojšin.
On je dodao da se nada da će ovaj projekat pomoći da se dodje do nekog rešenja koje će zdravstveni sistem učiniti pristupačnijim i boljim za žene, kako bi se redovnije brinule o zdravlju.
Tanjug

slika:mondo.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija