Ordinacija
29.05.2019.

Dobra vest! Decu više ne kljukamo antibioticima

„Ukupna potrošnja antibiotika za sistemsku primenu smanjena je u 2016. i 2017. godini za 32,8 odsto, a značajan rezultat postignut je u pedijatriji, saopšteno je na stručnoj edukaciji održanoj u Beogradu“, preneo je „Tanjug“. Od 2014. godine stopa propisanih antibiotika na 1.000 dece smanjena je za 12 odsto, a samo za godinu dana, u 2017. godini, u odnosu na 2016. za šest odsto, saopštio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Radisav Šćepanović.

 

 

Kampanja za racionalnu upotrebu antibiotika pokrenuta je krajem 2015. godine kao odgovor na zabrinjavajući podatke o izuzetno visokoj upotrebi antibiotika za sistemsku primenu, posledično i visokim stopama rezistencije kod svih ispitivanih vrsta bakterija, a prve dobre vesti stigle su u septembru 2017. Do tada je zahvaljujući projektu Ministarstva zdravlja za racionalnu upotrebu antibiotika i kontinuiranoj edukaciji lekara potrošnja ovih lekova u Srbiji smanjena za 15 odsto.

 

 

Koliko je važna ova kampanja svedoči podatak da su se u Srbiji antibiotici trošili pet puta više nego u Evropskoj uniji.
– U Srbiji se u potrošnja antibiotika kretala od 1.200 do 1.500 doza na 1.000 dece, a u skandinavskim zemljama i zemljama centralne Evrope između 200 i 300 doza – izjavila je u septembru 2017. dr Milica Bajčetić, profesorka Medicinskog fakulteta i članica Radne grupe za antibiotike Ministarstva zdravlja, i istakla da je projekat usmeren i na suzbijanje rezistencije, odnosno na otpornost opasnih bakterija.

 

 

Njen kolega dr Radovan Bogdanović, predsednik Udruženja pedijatara, objasnio je da su mnogi lekari pod pritiskom roditelja antibiotike propisivali i za infekcije gornjih disajnih organa koje su, naročito kod dece, uglavnom virusne prirode, pa tu ovi lekovi ne pomažu. Dr Rogdanović je tada istakao da je veoma bitno uticati na svest javnosti da antibiotici nisu svemogući lekovi i da njihova zloupotreba dovodi do bespomoćnosti lekara.

 

 

Zahvaljujući Kampanji za racionalnu upotrebu antibiotika, postignuti su dobri rezultati, a nadležni očekuju još bolje zahvaljujući Nacionalnom programu za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike, koji je Vlada Srbije usvojila u februaru ove godine, i novom Nacionalnom vodiču dobre kliničke prakse za racionalnu upotrebu antibiotika, koji je objavljen u novembru 2018. godine.
Foto: consumerreports.org, parents.com, huffpost.com, abcnews.go.com, romper.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija
06.
Mar
2019
Ordinacija