Ordinacija
06.03.2019.

Istina o MMR vakcini

„MMR vakcina ne izaziva autizam, niti povećava rizik od autizma kod dece, pokazala je najnovija studija danskih lekara kojom je obuhvaćeno 657.461 dete“, objavljeno je u časopisu „Anals of internal medisin“ (Annals of Internal Medicine). Studijom su obuhvaćena deca rođena između 1999. i 2010. godine čije zdravstveno stanje je praćeno do kraja avgusta 2013.

Autori studije su detaljno dokumentovali slučajeve autizma kod dece kod koje su pratili sve faktore rizika kao što su starost roditelja, autizam kod braće ili sestara, prerano rođenje i mala težina na rođenju. Više od 95 odsto dece iz kontrolne grupe je dobilo vakcinu, a autizam je potvrđen kod njih 6.517, što, zaključili su danski lekari, pokazuje da MMR vakcina nije povećala rizik od autizma.
Tvrdnju da vakcine izazivaju autizam lansirao je britanski lekar dr Endru Vejkfild 1998. godine koji je, otkriveno je kasnije, menjao podatke o 12 dece obuhvaćenih njegovim istraživanjem. Lekarska licenca mu je oduzeta 2010. godine, ali su njegove tvrdnje svetu nanele nesagledivu štetu jer do dan danas, nakon skoro 20 godina, ogroman broj ljudi veruje da MMR vakcina izaziva autizam.

Dr Pol Ofit, direktor Obrazovnog centra za vakcine Dečije bolnice u Filadelfiji, smatra da se najveći doprinos studije, u kojoj nije učestvovao, ogleda u uključivanju dece kod koje je postojao rizik od autizma. On je izrazio nadu da će dokazi koje su izneli autori studije ubediti roditelje dece koja spadaju u rizične grupe da vakcine nisu opasne. Dr Ofit je podsetio da je nekoliko stotina hiljada dece bilo uključeno u 17 studija u sedam zemalja na tri kontinenta i da je istina konačno izašla na videlo.
„Nadam se da će naša studija promeniti svest ljudi, ali nisam preveliki optimista jer živimo u svetu koji je imun na činjenice i u kojem istina ima ograničen domet i vrednost“, rekao je dr Pol Ofit.

Izvor: Gardian
Foto: seeker.com, immunizationinfo.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno