Ordinacija
06.09.2018.

Oprez! Cveta ambrozija

Uprkos višegodišnjim bombastičnim najavama lokalnih vlasti iz čitave Srbije da će ambrozija biti uništena, ova korovska biljka buja i raste i tamo gde je nikada do sada nije bilo. Da smo je sadili i negovali ne bi bismo po parkovima, između zgrada i duž ulica imali čitave „plantaže“ limundžika, fazanuše, partizanke i krausove trave, kako se sve ambrozija zove u narodu, a koja ozbiljno remeti život svim osobama koje pate od alergije na njen polen. Zbog najavljenog Miholjskog leta sezona cvetanja i alergija, potrajaće do kraja oktobra, pa alergolozi savetuju da budete oprezni.

U Srbiji oko 400.000 osoba boluje od alergijskog rinitisa, svaka peta pati od alergije na ambroziju, a među obolelima je između 15 i 17,5 odsto dece. Ne zna se da li je teže savim maloj deci, koja još ne umeju da definišu šta ih muči, pa ni da se nose sa tegobama, ili školarcima koji na nastavu idu suznih očiju, sa nosićima koji cure i upornim, iscrpljujućim kašljem. Sreća u nesreći pa je prethodnih dana koncentracija polena ambrozije u vazduhu zbog povremene kiše bila manja, ali i to će se promeniti čim ponovo otopli. Iako je vreme najveće koncentracije prošlo, za izazivanje alergijske reakcije dovoljno je samo dvadesetak zrnaca u kubnom metru vazduha.

Osetljiv organizam burno reaguje na polen, jer ga imunitet prepoznaje kao napadača i pokreće odbrambene mehanizme, pa se javljaju kijavica, konjuktivitis, otežano disanje i kašalj. Za kijavicu je, osim bistrog sekreta, karakterističan i jak, dosadan svrab u nosu, a za konjuktivitis svrab, peckanje, crvenilo i pojačano suzenje očiju, kao i otečenost kapaka.
U najtežim slučajevima javlja se atopijska astma koja najčešće pogađa decu, a prepoznaje se po napadima otežanog disanja u ranim jutarnjim satima i pištanjem u grudima.

Svim osobama koje pate od alergije na ambroziju preporučuje se redovno uzimanje terapije, ukoliko im je lekar odredio, ali i dodatne mere opreza u koje spada i boravak u zatvorenim prostorijama u prepodnevnim satima, kada kada je koncentracija polena u vazduhu najveća. U šetnju po prirodi i na sportske aktivnosti na otvorenom dete sa alergijom treba voditi samo posle kiše, kada je koncentracija polena najmanja, a kosu valja prati svakog dana kako bi se sprao polen.

Foto: dailymail.co.uk, 4allwomen.ru, rush.edu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija