Ordinacija
24.01.2018.

I deci opada kosa

Alopecija areata, koju karakteriše opadanje kose u „pečatima“, spada u autoimuna oboljenja. Kod 60 odsto pacijenata javlja se do 20. godine života, najčešći je oblik ćelavosti u dečjem uzrastu i, nažalost, sve je učestalija. Neka deca imaju samo jedan „pečat“, okruglo, ograničeno polje bez dlake, druga imaju ozbiljniji oblik ovog oboljenja, ali sva veoma teško podnose ovo stanje. Na sreću, opadanje dlake ne oštećuje sam folikul dlake, tako da kosa skoro uvek ponovo izrasta kao da problema nije ni bilo. Iako do ponovnog rasta dlake može da dođe i spontano, u većini slučajeva ovo oboljenje zahteva lečenje mastima, gelovima, losionima i drugim preparatima.

Iako još nije utvrđeno zašto se alopecija areata javlja, smatra se da je ona posledica reakcije imunog sistema na jednu ili više vrsta tkiva sopstvenog organizma. U moguće okidače spadaju virusi,bakterijske infekcije, endokrini poremećaji, gljivična oboljenja, anemija, neki lekovi...
Pojačano opadanje kose može da se javi i kao posledica velikog stresa ili usled loše ishrane, a bitan je i nasledni faktor koji čini neke ljude sklonijim autoimunim bolestima. Istraživanja pokazuju da jedan do pet odsto ljudi sa alopecijom ima bliskog rođaka koji je patio od ovog oboljenja.

Lečenje uvek zavisi od uzorka i individualnih karakterika deteta. Zato je veoma važno odrediti šta je uzrok opadanja kose, a to može samo dermatolog. Alopecija je ozbiljna bolest i tako joj treba pristupiti da bi lečenje bilo uspešno. Ponekad iznenadno opadanje kose kod dece može biti simptom nekih drugih oboljenja, pa je zbog toga najvažnije da na vreme potražite stručnu pomoć.

Foto: davidwolfe.com, diply.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija