Ordinacija
02.01.2018.

Ne, ćerko, nisi debela

Da li pod uticajem fotošopiranih fotografija svojih idola među pevačima i glumcima, da li pod uticajem popularnih devojčica iz škole i sa Instagrama, tek sve više tinejdžerki započinje rigorozne dijete kako bi postigle savršenu liniju. Nažalost, na ovaj nepromišljen korak tinejdžerke se odlučuju u periodu kada njihovo telo doživljava velike fizičke i hormonalne promene i tako sebi ugrožavaju zdravlje, a u najdrastičnijim slučajevima i život.
Ako i vaša ćerka pati zbog nekoliko realnih ili umišljenih kilograma viška, ne uzimajte to zdravo za gotovo, već ozbiljno porazgovarajte sa njom jer su poremećaji u ishrani sve ozbiljniji i sve češći među adolescentkinjama. Ukoliko se problem ne prepozna u začetku, on može da preraste u bulimiju i anoreksiju koje često ostavljaju trajne posledice po zdravlje.

Probleme u ishrani karakterišu i pogrešan odnos prema hrani i poremećaji u ponašanju, a dominira želja za mršavošću. Roditelji bi prvo trebalo da obrate pažnju na nedostatak apetita, izbegavanje obroka i gnušanje prema hrani, a kasnije može da se javi i namerno izazvano povraćanje.

Jedna studija sprovedena u britanskim školama, kojom je bilo obuhvaćeno 3.000 devojčica, pokazala je da svaka druga od 11. do 14. godine pokušala da dijetom dođe do savršene linije i da mnoge od njih redovno preskaču obroke sa istim ciljem.

U očajničkoj želji da smršaju, da budu vitke i zgodne kao pevačice ili drugarice na koje se ugledaju, tinejdžerke recepte za skidanje kilograma uglavnom nalaze na internetu, na neproverenim sajtovima i na društvenim mrežama gde ima mnogo šarlatana i prevaranata.
Većina njih predlaže izbacivanje pojedinih namirnica iz ishrane, iako to predstavlja veliki rizik za zdravlje i razvoj. Primera radi, izbegavanjem mleka i mlečnih proizvoda devojčice se lišavaju jednog od ključin izvora kalcijuma, što u kasnijim godinama može nepovoljno da utiče na gustinu kostiju i da dovede do osteopotoze.

Anoreksija, ozbiljan problem u ishrani

 

Anoreksija je jedan od najozbiljnijih poremećaja u ishrani. Devojčice koje pate od njega su opterećene su izgledom, trude se da po svaku cenu izbegnu obrok, izrazito su mršave, kosa im opada, hronično su umorne, imaju strah od debljanja, opsednute su dijetama, imaju neredovne cikluse i telesnu masu manju od 85% očekivane kilaže.

Bulimija je najčešći poremećaj ishrane kod devojaka

Bulimija je poremećaj koji se jako često javlja kod mladih devojaka, a karakteriše ga potreba za uzimanjem velikih količina visokokalorične hrane koje se potom oslobađaju namerno izazvanim povraćanjem. One su veoma nezadovoljne svojim izgledom i boje se gojenja. U periodima kada imaju napade prejedanja one ne mogu da kontrolišu količinu unete hrane.
Kod njih se neprekidno smenjuju periodi zabrinutosti za izged i težinu, period restriktivnih dijeta, pa prejedanje, a potom povraćanje. Mnoge devojke sa ovim poremećajem nisu svesne da imaju problem na čijem rešavanju je neophodno raditi i sa roditeljima i sa psihologom.

Terati dete da jede ili mu u slučaju bulimije ograničavati hranu svakako nije rešenje. Potrudite se da neprimetno uvedete novi zdrav meni za celu porodicu. Sa detetom pre svega treba raditi na jačanju samopouzdanja, sposobnosti da prepozna sopstvene kvalitete i vrednosti. Pomozite mu da se okrene društvu koje nikoga ne vrednuje po izgledu, jer će se u takvom okruženju osećati sigurno i srećno. Izbegavajte da pred adolescentom pričate o svojoj telesnoj težini, dijetama i da se žalite na svoj izgled.
Ukoliko smatrate da sami, na nivou porodice, ne možete da se izborite sa poremećajem u ishrani vaše tinejdžerke, potražite pomoć stručnjaka. Psiholog će vas posavetovati kako da reagujete, a ako je potrebno, pozvaće dete na razgovor. 

foto: annie-spratt-unsplash,

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pribor za ishranu M870104EUR
Maped posuda za hranu Origin plava
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Torbe za užinu M872301EUR
MAPED termo torba za hranu Kids pink M872301 Kapacitet 9L
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Torbe za užinu M872104EUR
Maped termo torba za hranu Origin plava M872104
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija