Ordinacija
12.12.2017.

Kad tiroida zakaže...

Štitasta žlezda ima važnu ulogu u regulisanju metabolizma deteta, za rast i razvoj mozga, održavanje osnovnih funkcija organizma, kao što su disanje, cirkulacija, varenje, za normalan rad svih organa... Iako su poremećaj u radu štitaste žlezde uobičajeni u zrelom dobu, oni se javljaju i kod dece i to češće kod devojčica nego kod dečaka.

Kada je štitasta žlezda radi suviše sporo, ona ne proizvodi dovoljno tireoidnih hormona potrebnih za održanje metabolizma pa se ćelije i organi u telu usporavaju. Ovaj poremećaj zove se hipotireoza. Kada je štitasta žlezda radi suviše brzo, ona proizvodi previše hormona i sve funkcije organizma se ubrzavaju, a takvo stanje poznato je kao hipertireoza.
Najvažnije je da se simptomi oba poremećaja otkriju na vreme, jer se tada najuspešnije leče, a otkrivaju se jednostavnom analizom krvi i ultrazvučnim pregledom.

Hipotireoza
Kod dece se najčešće javlja u dva oblika, kao kongenitalna hipotireoza, prisutna od rođenja, i kao kasna ili stečena hipotireoza.
Ako štitasta žlezda bebe ne proizvodi dovoljno tireoidnih hormona, ona će izgledati umorno i pospano, patiće od zatvora i problema sa ishranom, a kod predškolaca hipotireoza uzrokuje zaustavljanje rasta kostiju i zuba. Pored problema sa rastom, može doći i do kašnjenja puberteta, dok hipotireoza kod starijih adolescentkinja može uzrokovati učestale i obilne menstruacije.
Smanjena funkcija štitaste žlezde izaziva usporenost i pospanost, gubitak kose, preosetljivost na hladnoću, usporen rad srca, povećanje telesne težine i zadržavanje tečnosti, suvu kožu...

Hipertireoza
Ako dete ima hipertireozu njegove telesne funkcije i metabolički procesi odvijaju se brže nego što je normalno. Najčešći znaci i simptomi hipertireoze su poremećaji sna, razdražljivost, preosetljivost i plačljivost, podrhtavanje ruku, gubitak težine uprkos povećanom apetitu i učestale stolice, slabe i neredovne menstruacije.

Foto: momjunction.com, healthline.com, rd.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija