Ordinacija
28.11.2017.

Šarlah stigao u vrtiće

Epidemije šarlaha, tako karakteristične za zimski period, svake godine iznova izazivaju zebnju i strah među roditeljima iako se ovo infektivno oboljenje relativno lako i brzo leči. Krajem prošle nedelje u nekoliko novosadskih vrtića registrovano je 27 dece obolele od šarlaha i drugih streptokoknih bolesti, sada se očekuje povećanje broja zaraženih, ali razloga za brigu i paniku nema.

– Šarlah je, narodski rečeno, gnojna angina praćena osipom po koži. Uzrokuje ga bakterija betahemolitički streptokok grupe A koja ispušta toksine odgovorne za osip i crvenilo, a inkubacija traje tri do sedam dana. Početak bolesti je netipičan i podseća na bilo koju bakterijsku ili virusnu infekciju respiratornih organa, jer se dete žali na glavobolju, slabost, bolove u grlu, otežano gutanje i disanje. Jezik je obložen belim naslagama, ždrelo je izrazito crveno, a onda kreću visoka temperatura, drhtavica i povraćanje. Suva koža, crveno lice, izraženo bledilo oko usana i brade kod neke dece se javljaju odmah, kod neke kasnije, ali su pouzdani pokazatelji da se radi o šarlahu – objašnjavaju pedijatri.

Nakon toga ispod pazuha, na grudima, unutrašnjim stranama butina i nadlaktica, šakama i stopalima pojavljuje se crven osip, a posle pet do sedam dana dolazi do perutanja i ljuštenja kože. Jezik menja boju i postaje malinast, pa se često, ako to nije učinjeno na vreme, dijagnoza postavlja tek kada se pojavi ovaj simptom.
– Kako od šarlaha najčeće obolevaju deca predškolskog i školskog uzrasta i kako se zaraza najlakše i najbrže širi u kolektivima, direktno kapljičnim putem, neophodno je lečenje antibioticima. Penicilin je naš prvi izbor, osim kada to nije moguće zbog alergije – poručuju pedijatri.

Nakon samo 24 sata od započinjanja terapije više ne postoji rizik od širenja zaraze. Komplikacije su veoma retke, posledica nema, a dete stiče doživotni imunitet na šarlah.

Foto: centralplainsent.com, dentistexpert.org, momjunction.com, thesun.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija