Ordinacija
14.10.2017.

Noge bole kad se raste

Natalija je sa sinom do njegove četvrte godine prošla kroz četiri operacije, četiri opšte anestezije, kroz četiri duga oporavka, kroz četiri skidanja konaca i nebrojeno mnogo neprospavanih noći, ali joj je sve to lakše palo od neobjašnjivih bolova u nogama koji su se javili pred Vasin peti rođendan.
Budio se noću, plakao, žalio se na bolove i grčeve, odbijao da hoda tvrdeći da ga noge ne slušaju. Ako bi i rešio da napravi koji korak, činio je to uz bolne grimase, šepajući, pa su ga ona i suprug stalno nosili i to uglavnom od lekara do lekara, dok jedne noći nisu završili kod dežurnog hirurga u dežurnoj dečjoj klinici koji je ponovio isto ono što su govorili i svi lekari pre njega.
– Nije mu ništa. Raste, a to boli – rekao je kroz osmeh.
Taj osmeh je bio presudan da mu se poveruje.

Vasa je, objasnio im je doktor, imao tipične bolove od rasta na koje se želi 25 do 40 odsto dece. Obično se javljaju u dva perioda intenzivnog rasta, od 3. do 5. godine, a zatim između 8. i 12. rođendana.

– Ovi bolovi se uvek javljaju u mišićima, nikad u zglobovima, mahom u butinama, potkolenicama ili iza kolena. Deca se na njih najčešće žale kasno popodne, pre spavanja i tokom noći, ali ne svakog dana, mada pravila nema. Intenzitet bolova se razlikuje od deteta do deteta, ali je izvesno da su veoma neprijatni i da omeraju detetov normalan život čak i kada su slabi – objasnio im je doktor.

Za razliku od dece sa bolovima uzrokovanih ozbiljnim medicinskim stanjima, koja ne vole dodir, jer on pogoršava stanje, deci sa bolovima od rasta dodir, masaža, savijanje i uvijanje nogu prija. To je, kažu lekari, jedan od najboljih pokazatelja za postavljanje dijagnoze, pa se ostale analize i pregledi, poput analize krvi i rentgenskog snimanja, rade izuzetno retko.

Pomoć lekara treba potražiti ako bolovi u nogama ne prestaju, ako se javljaju ujutro, ako se u određenom području ili u zglobu jave otok ili crvenilo, ukoliko dete ima visoku temperaturu, neuobičajeni osip, gubitak apetita, ako se žali na slabost i umor. Ove tegobe nikada ne prate bolove od rasta i zato je važno da lekar utvrdi šta ih izaziva.

Ovo pomaže
* masaža mišića
* istezanje i savijanje nogu (kao kod prsnog plivanja)
* grejanje mišića termoforom
* analgetici na bazi paracetamola i ibuprofena

Foto: choc.org. spirulinaandchlorella.org, livestrong.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija