Ordinacija
11.10.2017.

Drugari sve dele, čak i viruse

Kada veliki broj dece istog ili sličnog uzrasta boravi na istom, zatvorenom mestu, virusi se brzo i lako šire među njima. Vrtići i škole su mesta gde treba da borave zdrava deca, ali to, nažalost, nije svuda i nije uvek tako. Što je veća grupa, veća je šansa da neko donese virus i zarazi ostale.
A šta da rade roditelji koji ne smeju da izostaju s posla, čak ni kada su im deca bolesna?

Veliki je pritisak na roditelje da rade i da ostavljaju decu u vrtiću čak i kada su bolesna. To je krajnje neetički prema drugima, ali nije zdravo ni za bolesno dete koje, umesto da leži kod kuće, mora da ide u kolektiv. Bolesno dete će brzo zaraziti decu iz svog okruženja, ali će i samo „zakačiti“ neku novu infekciju od drugog bolesnog deteta koje je, kao i ono, „po nuždi“ dovedeno u vrtić. Tako se virusi u kolektivu razmenjuju kao sličice fudbalera.

Širenju virusa, nažalost, doprinosi i loša higijena u kolektivima. Iako se higijenska i sanitarna situacija u vrtićima može smatrati relativno dobrom, ima i propusta. Nažalost, i dalje ima vrtića gde više dece koristi jedan peškir, gde deca danas spavaju u jednom, a sutra u drugom krevetiću, igraju se po podovima, na itisonima koji su stari barem koliko i vaspitačice.

Međutim, čak i deca koja ne idu u školu i u vrtić, virus mogu da „zarade“ bilo gde, pa tako i u igraonici. U većini slučajeva nisu krivi vlasnici i osoblje igraonica, već nesavesni roditelji koji dovode bolesnu decu da se zabave. Kada bolesno dete stigne u igraonicu ono munjevito širi mikroorganizme oko sebe, koji stižu na pod ali i na igračke koje uzimaju zdrava deca. Skakanjem se podiže prašina „obogaćena“ virusima pa se infekcija lako i brzo širi. Slično je i sa šoping molovima, pa u njih u vreme epidemija ne treba voditi decu bez preke potrebe.

Ako ovih dana vidite dvadeset mališana na jednom mestu, najmanje troje je bolesno. To znači da će za nekoliko narednih nedelja njihov broj biti višestruko veći jer mnogi roditelji vode „rovitu“ decu na rođendane kod drugara da se slavljenik ne bi uvredio. Loša im je logika, jer je bolje da se neko uvredi nego da se razboli! A šta reći o ritualnom ljubljenju slavljenika koji se ne pita da li mu to prija. Virusima svako ljubljenje veoma prija – idealno je za nesmetano širenje. Iako se to ređe dešava, ponekad i slavljenik stiže bolestan, da mu ne propadne davno zakazana proslava iako je daleko bolje odložiti proslavu nego počastiti goste virusima.

Pa vi sad vidite šta vam je činiti!

Foto: curiousworld.com, pinterest.com, dasbiber.at

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija