Ordinacija
21.09.2017.

Poverenje je najvažnije

U odnosu lekara i pacijenta lepa reč treba da zauzme ključno mesto. Ona ima neprocenjivu vrednost, a ništa ne košta, kaže prim. dr Ivan Bojović, ginekolog u beogradskom KBC „Zvezdara“, koji je u izboru portala „Bebac“ proglašen za najboljeg ginekologa u Srbiji.
Lepa reč koju on ima za svaku svoju pacijentkinju bila je presudna za pobedu, kao i činjenica da ih on redovno obilazi nakon porođaja, ume da sluša, ume da se našali...

– Jako je važna interakcija između pacijenta i lekara. Moramo da se slušamo i čujemo da bismo se razumeli. Nije dovoljno samo pregledati, napisati izveštaj, poroditi ili operisati pacijentkinju, jer ona očekuje da joj se kaže stvarno stanje, šta je urađeno i šta treba uraditi. Uz pacijenta treba biti uvek – kaže dr Bojović i naglašava da su za dobar odnos pacijenta i lekara najvažniji poverenje i uzajamno poštovanje.
Ginekologija i akušerstvo zahtevaju posebnu posvećenost, dodaje doktor, jer tokom trudnoće i na porođaju lekar ima dva ili više života o kojima brine.

– Poverenje se ne podrazumeva, već mora da se stiče i nadograđuje. Potrebno je dosta vremena i truda da bi se izgradio dobar odnos između pacijenta i lekara, a samo malo toga da se poljulja i izgubi. Struka i savest moraju biti prisutni u našem radu. Svako od nas treba da se stavi u ulogu pacijenta, da se zamisli kako je njemu i da radi onako kako bi i sam hteo da neko postupa s njim – kaže dr Bojović.
On ističe da je najvažniji timski rad svih koji učestvuju u dolasku bebe na svet.
– Imam sreću da radim u odličnom timu koji čine i ginekolozi, babice, neonatolozi, pedijatrijske sestre, anesteziolozi, anestetičari, službenice i spremačice. Mi jednostavno ne možemo jedni bez drugih. Kao što je lepa reč presudna za građenje dobrog odnosa s pacijentom, presudna je i za stvaranje dobrog tima. Treba biti iskren, što nije nimalo lako. To je nešto što se ne može naučiti i uzvežbati. Jednostavno, s tim se rodiš, živiš i radiš, a pacijenti to prepoznaju.

Foto: wisegeek.net, npr.org, bestgynecologistgurgaon.blogspot.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija