Ordinacija
13.08.2017.

Sklanjajte baterije, opasne su

Gubljenje stvari po kući nije rezervisano samo za bake i deke i one rasejane čudake. Ne, svima nam se dešava da negde zaturimo nešto što smo koliko pre pet minuta držali u rukama, i to ne treba da vas brine. U redu je da ne znate gde su vam ključevi od stana, gde ste ostavili novčanik, preživećete i bez leka, ali jednu sitnicu, najsitniju moguću sitnicu – bateriju – nikada ne smete ni na sekund da izgubite iz vida ako imate malu decu.

Lako zastaju u grlu
– Gutanje baterije može da bude fatalno, iako se to retko dešava, ali ni one manje strašne tegobe nisu za zanemarivanje. U najboljem slučaju baterije-dugmići, koje se danas najčešće koriste, mogu da se zaglave u dušniku, ždrelu ili jednjaku, a u najgorem da izazovu smrt ukoliko, nakon kontakta s pljuvačkom, ispuste kiselinu – saopštila je američka organizacija „Child Accident Prevention Trust“.
Na ovu opasnost američki pedijatri upozoravaju već godinama, jer su nakon studije objavljene 2011. godine zaključili da je broj dece mlađe od 18 godina koja su potražila hitnu lekarsku pomoć zbog gutanja baterije udesetostručen.

Ispadaju iz igračaka
Nisu deca, objašnjavaju lekari, postala nesmotrenija, nego su im baterije danas dostupnije no ikad. Ima ih u igračkama, muzičkim čestitkama, daljinskim upravljačima, digitronima, slušnim aparatima koje koriste bake i deke, pa lakše dolaze u kontakt sa njima.
– Nekada su gutala ili gurala u nos klikere, zrnca pasulja i deliće igračaka, što se često završavalo intervencijom u hirurškoj ambulanti, a danas im baterije stoje nadohvat ruke. Onako male, sjajne prosto mame da se stave u usta.

Nema specifičnih tegoba
Da do toga ne bi došlo, posebnu pažnju obratite na igračke koje rade na baterije. Poklopac mora uvek da bude dobro pričvršćen, kako baterija ne bi ispala. Daljinske upravljače, sve baterije, i one iskorišćene, a posebno one nove, koje su i najopasnije, nikada, ali nikada ne držite na mestima koja su deci dostupna. Sitne su, pa nećete primetiti da su nestale, a dete neće imati nikakve specifične tegobe po kojima biste mogli da zaključite da je u opasnosti.
– Najupadljiviji simptom je gušenje, ali ako ono izostane, dete hitno vodite lekaru ukoliko teško diše, ako iznenada počne da plače, ako se hvata se za grudi ili stomak, ako zvuči promuklo, traži vodu, ali je teško guta. Kasnije, ako baterija ispusti kiselinu, mogu da se jave dijareja, krvava stolica i povraćanje, i tada je svaki sekund dragocen. Detetu koje je progutalo bateriju pomoć treba ukazati najkasnije u roku od dva sata – saopštila je američka organizacija „Child Accident Prevention Trust“.

Foto: ProductSafetySolutions, webMD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija