Ordinacija
18.07.2017.

Ljubljenje dece u usta? Da ili ne?

U nekim zemljama ljubljenje bebe u usta deo je običaja i sasvim je prhvatljivo dok u drugima izaziva oštre polemike. Ipak, trebalo bi se zapitati koliko je to opasno po bebino zdravlje. I psiholozi, a podijatri posebno, kažu da treba postaviti neke granice iako je danas sasvim normalno da roditelji obasipaju bebu nežnostima i poljucima od glave do stopala.

Medicinska istraživanja pokazuju da ljubljenje dece u usta ipak nije prihvatljivo sa zdravstvenog stanovišta jer roditelji na taj način deci mogu da prenesu razne infekcije koje se kod odraslih često i ne manifestuju.

Jedna od njih je mononukleoza, poznatija kao bolest poljubaca iz porodice herpesa. Prenosi se korišćenjem zajedničkog pribora za jelo, kapljično, ili preko poljupca. Simptomi mogu biti groznica, mučnina, povraćanje, oticanje limfnih čvorova, umor...
Ova infekcija posebno je opasna za novorođenčad koja nemaju izgrađen imuni sistem koji bi mogao da bori sa njom. Zato je važno da roditelji stave do znanja ostalim članovima porodice i prijateljima da nisu pristalica ljubljenja deteta u usta i ručice.

Stomatolozi tvrde da odrasli ljubljenjem deci potencijalno mogu da prenesu čak 500 različitih klica koje uzrokuju bolesti decni i zuba.

Psiholozi pak smatraju da ovlaš ljubljenje dece uzrasta 3-4 godine u usta neće ostaviti nikakve posledice, ali će, ukoliko se ovakvo ponašanje i razmena bliskosti nastavi i u kasnijem, posebno predpubertetskom i pubertetskom periodu, dete biti zbunjeno.
Završnu reč svakako daju pedijatri, koji smatraju da je iz higijenskih i zdravstvenih razloga, ovakvo ponašanje potpuno neprihvatljivo i neopravdano.

Stav poznatih i "običnih" mama

U Americi se ovaj čin smatra sasvim prirodnim i prihvatljivim, dok u nekim drugim zemljama, gde nije uobičajeno da roditelji ljube decu u usta, neće izostati osuda javnosti.

Glumica Džeska Alba je u jednom od intervjua za  "Redbook" magazin izjavila da ne razume zbog čega se ovakvo izražavanje nežnosti prema deci smatra čudnim i neprihvatljivim, čime je izazvala burne reakcije žena iz celog sveta.

A šta vi mislite o ovome? Da li je u redu ljubiti decu u usta?

foto: daily mail, Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija