Ordinacija
16.03.2017.

Bio Save i Bio Lab za sigurno potomstvo

Sponzorisani tekst

Sa Dr Aleksandar Antović, direktorom  kompanije Bio save-a
 

Oni  su predstavnici nemačke banke matičnih ćelija, Vita 34 koja već 20 godina postoji na tržištu Evrope. Prva su privatna banka u Evropi sa preko 140.000 klijenata. Njihovim uzorcima lečeno je 50% sve dece u Evropi koja su primila transplantaciju matičnih ćelija iz privatne banke. Jedina su banka koja poseduje svoj transplatacioni tim, što značida onog trenutka kada se korisnik odluči da upotrebi matične ćelije, stručno osoblje prevozi krv iz pupčanika do željene klinike i istu priprema za tretman. Matične ćelije deteta su osigurane u slučaju insolventnosti na period od 50 godina

Iako se budući roditelji  uglavnom odlučuju za čuvanje matičnih ćelija u želji da ih nikada ne upotrebe, iz Bio Save će Vam reći  da je ipak u pitanju „ Vaš zalog za budućnost“ . Matične ćelije, pored toga što pomažu deci u ranom uzrastu, mogu poslužiti i u mladosti usled profesionalnog bavljenja nekim sportom, kao i u starosti za revitalizaciju organizma.
Sva porodilišta u Srbiji sarađuju sa njima, a naši ginekolozi u zemlji obučeni za vađenje krvi iz pupčanika jer se Vita 34 tim lekara iz Nemačke pre ulaska u Srbiju uverio u njihovo iskustvo. Svaki budući roditelj se može odlučiti na period čuvanja od 20,30,40 ili 50 godina, a kako su zaposleni u Bio Save svesni da je teško vreme, omogućuju da ovu uslugu platite u čak 48 mesečnih rata bez kamate. Ono što je bitno, plaćanje kreće tek kada se uzeti uzorak krvi ispita u nemačkoj laboratoriji i potvrdi da je dobar. U najvećem broju slučajeva u pitanju je jedan set za čuvanje, ali neretko se dešava da se formiraju i dva seta. To sve zavisi od kvaliteta krvi.

Ono što u Bio Save-u ističu je da se krv se skladišti na minus 196 stepeni i matične ćelije na toj temperaturi mogu sda sečuvaju dugi niz godina. 
Pored toga što su pet godina prisutni na našem tržištu kao banka matičnih ćelija, od nedavno u laboratoriji Bio Save Lab, u ulici Admirala Geprata 10 moguće je uraditi prenatalni Harmony test, test iz krvi kojim se utvrđuje prisustvo hromozomskih poremećaja kod ploda. Harmony test je novi neinvazivani prenatalni test kojim se u prvom tromesečju s visokom pouzdanošću može utvrditi rizik od Downovog sindroma ploda.Preporučuje se svim trudnicama starijim od 35 godina kod kojih Double test pokazuje bilo kakvu sumnju na poremećaj.
Prenatalni Harmony test može se uraditi u periodu od 10. do 32. nedelje trudnoće. Njegova sigurnost je 99,5% i, za razliku od Amniocenteze koja je invazivna i gde je taj procenat sigurnosti između 80-90%, za šta dr Antović kaže da je u medicini veliki. Stopa lažno pozitivnih rezultata Harmony Prenatal testa je manja od 1% što znači da će manje od 1% žena morati ići na amniocintezu ili biopsiju korionskih resica. Test ne predstavlja nikakav rizik za trudnoću što nije slučaj kod Amniocinteze. Najbolje od svega je što se rezultati Harmony testa dobijaju u roku od tri dana, i što nema potrebe da se trudnice izlažu Double testu pre toga. Testiranje je jednostavno i sastoji se od uzimanja uzorka krvi trudnica.
U slučaju kada je test pozitivan i dodatno se traži potvrda i Amniocintezom, Bio Save Lab snosi trošak istog gde god se trudnica odluči da isti uradi. Više o samom testu OVDE.
Doktor Antović ističe i da medicina postaje personalizovana, pa prateći svetske zdravstvene tendencije, u Bio Save Lab-u su omogućili i STRATIPHARM genetsku analizu na blizu 300 lekova.
Šta to znači?
„Svaki čovek je jedinstven – kako spolja, tako i iznutra. Individualne razlike imaju veliki uticaj na delovanje lekova. Standardni lekovi u uobičajenoj dozi ne pomažu svima i na isti način.
Za našu jedinstvenost i različitost zaslužni su naši geni. I upravo geni imaju uticaja na koji način i da li će naše telo moći da razgradi određene aktivne supstance lekova. Pomoću testa STRATIPHARM dobijate dragocenu informaciju o svom detetu da li i u kojoj dozi mu odgovara blizu 300 lekova.
Na taj način se mogu izbeći neželjena dejstva leka i individualno prilagoditi doze leka.
Ukoliko se roditelji odluče da na porođaju sačuvaju krv iz pupčanika, samo mali uzorak iz te krvi bio bi dovoljan za STRATIPHARM genetsku analizu. Nakon iste dobija se tačan spisak lekova koji kod Vašeg deteta tokom celog života mogu izazivati neželjene reakcije. Uz pomoć njega lekar može odrediti odgovarajući lek i dozu u odnosu na genetski profil Vašeg deteta.
Ukoliko se za analizu roditelji odluče kasnije, ista se sprovodi pomoću običnog brisa iz sluzokože usta."
 
Kompanija Bio Save
 prisutna je na svim radionicama “Kako do uspešnog dojenja?” koje Dečji sajt organizuje na Vračaru. Svim polaznicama radionice omogućuju i lojalti karticu kojom ostvaruju 20% popusta na korišćenje usluga njihove laboratorije za sve članove porodice. Za sve buduće roditelje koji razmišljaju o čuvanju matičnih ćelija, savet je da zakažu posetu ili ih pozovu kako bi dobili adekvatne odgovore i najbolju uslugu.
 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija