Ordinacija
22.07.2013.

Prekretnica u zaštiti od raka dojke

One žene koje su zbog porodične genetike izloženije raku dojke , u Velikoj Britaniji od kraja juna moći će taj rizik dodatno da umanje uz upotrebu medikamenata koji su u redovnoj potrebi.

“Tamoxifen”, koji se na britanskom tržištu može naći po ceni od 25 funti, i njegova verzija namenjena ženama u menopauzi “Raloxifen”, mogli bi da pokrenu revoluciju u preventivnoj zaštiti od raka dojke, pišu britanski mediji.
Od kraja meseca u Velikoj Britaniji, ali i brojnim drugim zemljama širom sveta, terapija preventivnog suzbijanja ćelija raka, na zahtev pacijentkinja, može biti pojačana pomenutim lekovima.
Odobravanje ovih lekova dolazi kao alternativa operativnim zahtevima na koji su se odlučile žene kod kojih je testovima utvrđen umereni ili visoki rizik od pojave raka, prenosi Daily Telegraph.
Postojanje “porodične istorije” u ovom slučaju tumači se kroz situacije u kojima su majka ili sestra pacijentkinje obolele od raka dojke pre četrdesete godine, ili je su od raka dojke obolele bar dve rođake sa iste porodične linije u bilo kojoj životnoj dobi.
Za sada je na svetskom nivou utvrđeno da u grupu sa većim rizikom od oboljevanja zbog genetike, spada tri posto ženske populacije.
Profesor Garet Evans, savetnik na klinici za genetska istraživanja “St Mary's Hospital” u Mančesteru, koji je izradio broušuru o upotrebi lekova “Tamoxifen” i “Raloxifen”, objašnjava da bi se na ovaj način postigla izuzetna učinkovitost po zdravlje pacijentkinja, ali i smanjenje troškova lečenja.

izvor slike:  cancer.gov

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija